Al twee jaar geleden aangekondigd, maar afgelopen dinsdag gerealiseerd. De fusie van drie plantenkwekers tot het nieuwe bedrijf Plantise, qua omzet de grootste van Nederland. Deze fusie hoeft geen eindstap te zijn, zegt algemeen directeur (CEO) Ilone Ammerlaan in het komende oktober nummer van Onder Glas.

Plantenkwekerijen Leo Ammerlaan, Van der Lugt en Grow Group gaan samen als reactie op marktontwikkelingen. “Er komt in Nederland geen teeltareaal bij, maar het aantal ondernemers daalt wel. De klanten vragen om steeds grotere partijen. Die vraag kun je na de fusie beter invullen”, vertelt Ammerlaan in Onder Glas.

Internationalisering

Een tweede reden voor de fusie is de internationalisering. Nederlandse bedrijven worden in het buitenland actief, de plantenkweker gaat mee. “We hebben al Europese vestigingen, maar dat zullen er zeker meer worden”, zegt Ammerlaan. Plantise is het enige Nederlandse bedrijf dat al buitenlandse dochters en deelnemingen heeft. Het kasareaal in Nederland bedraagt 56 ha, in het buitenland tot nu toe 13 ha. Ammerlaan denkt belangrijke voordelen ten opzichte van lokale plantenkwekers in het buitenland te hebben.

Wederzijdse versterking

De drie fuserende bedrijven zijn sterk in de groenteteelt, maar met ieder hun eigen specialisaties. Ammerlaan verwacht daarom wederzijdse versterking. Bijvoorbeeld meer groei in de biologische planten- en sierteelt. “En de biologische kennis is ook zeker vertaalbaar naar de gangbare opkweek”, is haar overtuiging.
Het nieuwe bedrijf kan de ruimte beter benutten en per vestiging specialiseren. Verder maakt de grotere bedrijfsmaat automatisering rendabeler. De CEO denkt verder aan uitbreiding van het gewassenpakket, bijvoorbeeld in de akkerbouw en vollegrondsgroenten. Ze sluit niet uit dat er vestigingen verdwijnen (nu zijn er zeven locaties). Van de andere kant kunnen er op strategische plekken ook locaties bij komen.
En nieuwe fusies of vergaande vormen van samenwerking zouden een vervolgstap kunnen zijn, geeft ze aan. “Met samenwerking is de Nederlandse tuinbouw groot geworden. Je zou elkaar nog op veel meer vlakken kunnen opzoeken en dat zou ook meer moeten.”

In de komende oktober editie van Onder Glas staat een uitgebreid interview met Ilone Ammerlaan over de fusie.

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke