Hofland Flowering Plants mocht vorige week − als eerste Westlands glastuinbouwbedrijf − het predicaat Hofleverancier in ontvangst nemen. Annemiek Hofland ziet dit vooral als een blijk van waardering richting de voorgaande generaties én richting de medewerkers van het bedrijf. Daarnaast hoopt zij dat het heugelijke feit een positieve bijdrage levert aan het imago van de glastuinbouw.

Hofland Flowering Plants in Naaldwijk bestaat dit jaar 125 jaar. Het bedrijf werd in 1899 opgericht door Jan Hofland (zie foto onder). Hij begon toen met de teelt van onder meer fruit. Later werden diverse groentegewassen geteeld, waarna uiteindelijk de focus op bloeiende kamerplanten en tuinplanten kwam te liggen.
Vandaag de dag is Hofland Flowering Plants met name sterk in de teelt van Schlumbergera, ook wel lidcactus genoemd. Het initiatief voor de aanvraag van het predicaat kwam van Annemiek Hofland, die samen met haar broer Frank de vijfde generatie aan het roer van het bedrijf is. “Ik dacht: proberen kan altijd. En lukt het niet, dan is het in ieder geval een mooie aanleiding geweest om alle aspecten van je bedrijf goed onder de loep te nemen. Daar leer je alleen maar van.”

Tijd en energie

De aanvraagprocedure voor het predicaat is volgens Hofland zeer omvangrijk. “We moesten onder meer bewijsstukken aanleveren, die aantonen dat ons bedrijf al 125 jaar bestaat. Gelukkig heeft mijn 91-jarige grootvader Frans Hofland − die het predicaat kreeg uitgereikt door de loco-commissaris van de Koning in Zuid-Holland − altijd alles goed bewaard. Zo hebben we nog kasboeken, jaarrekeningen en fotoalbums uit de beginjaren.“
Daarnaast stelde Hofland een soort van businessplan op, dat inzicht geeft in de historie van het bedrijf en in de toekomstplannen. “Hierin moesten we ook aangeven op welke manier we maatschappelijk verantwoord ondernemen en wat we in de regio doen. Onze focus richting de toekomst ligt vooral op verduurzaming. We zetten nu al aardwarmte in, maar willen dit aandeel uitbreiden. Daarnaast willen we onder meer investeren in LED-belichting en zonnepanelen.”
De onderneemster geeft toe dat de aanvraag behoorlijk wat tijd en energie kostte. “Maar het was ook leuk om te doen. Mijn opa was nauw betrokken, omdat hij nog veel van vroeger weet, en we hebben ook de medewerkers mee laten lezen.”

Kroon op het werk

Hofland beschouwt de uitreiking van het predicaat vooral als een erkenning voor de eerdere generaties die het bedrijf runden. “Zij hebben hun ziel en zaligheid erin gelegd. Noem het predicaat een kroon op het werk van de vorige generaties. Daarnaast is het ook een stukje erkenning richting onze medewerkers en is het natuurlijk mooi om de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent.”
Of het predicaat ook zakelijk iets op zal leveren, durft ze niet te zeggen. “Daar was het ons in ieder geval niet om te doen. Maar het is wel mooi om te zien hoeveel reacties we krijgen, zelfs uit het buitenland. De hele kantine staat vol met bloemen en kaarten. Het voelt als een soort after party, brengt extra positiviteit en feestelijkheid in ons bedrijf.”

Positief voor glastuinbouw

Hofland hoopt ook dat de uitreiking van het predicaat positief zal afstralen op de glastuinbouw als geheel. “Er komen al zoveel negatieve berichten over onze sector in de media; het is mooi dat er ook eens goede dingen naar buiten komen. Want in feite is het predicaat niet alleen een pluim voor ons, maar voor de hele sector.”

Tekst: Ank van Lier