Met een Augmented Reality bril in de kas het werk leuker en gemakkelijker maken, dat klinkt goed toch? Daarom werken we in een project aan toepassingen met deze techniek op de Hololens (een 3D-bril) en smartphone.

We ontwikkelen hierbij apps voor in de kas, waarbij eerdere problemen met oververhitting van de Hololens door de hoge temperaturen en zoninstraling zijn opgelost door een ‘zonneklep’ met koeling. Toch is de inpassing van deze lens in de praktijk nog lastig, de bril is onder andere nog niet breed beschikbaar. Daarom wordt er nu gewerkt aan een vertaalslag van twee apps van deze lens naar een normale smartphone.

Sensorwaardes van meetbox of sensor

De eerste daarvan is een app om op basis van je huidige positie de sensorwaardes van de dichtstbijzijnde meetbox of sensor weer te geven. Daar wordt later een extra stuk aan toegevoegd om op basis van de camera en een lokalisatie-algoritme de grootte van tomaten te meten en op te slaan. De tweede app die wordt vertaald naar de smartphone is de annotatie app. Na het scannen van een QR-code kun je de planteigenschappen inspreken en opnemen. Door een spraak-naar-tekst algoritme wordt dit automatisch in de juiste invoervelden ingevoerd.
Het project ‘Understanding Plants via Augmented Reality’ word gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en toeleveranciers en veredelaars (Syngenta Seeds, Florensis, LetsGrow.com en KPN).

Tekst: Jos Ruizendaal