Sinds de oprichting in 2019 werkt Blue Radix nauw samen met telers om de waarde van AI-gedreven en autonoom telen te ontsluiten. De specialist in autonoom telen gaat een nieuwe fase in en dit is het moment voor de volgende stap: investeringsfonds Navus Ventures en investeringscoöperatie Horticoop steunen hiermee de verdere uitbouw van de diensten en de vergroting van de wereldwijde impact.

Blue Radix heeft in 2021 het product Crop Controller op de markt gebracht om de teeltstrategie van telers te optimaliseren en de praktische inzet van AI te realiseren, zonder menselijke tussenkomst. De waarde ervan is bewezen in veel verschillende kassen in 13 verschillende landen en meerdere klimaatomstandigheden. “Sinds deze marktintroductie werken we intensief samen met veel toonaangevende glastuinbouwbedrijven. Telers ervaren aanzienlijke verbeteringen in productie en kwaliteit, terwijl ze tot 4 keer meer hectares kunnen aansturen en gelijktijdig de kosten verlagen”, zegt Ronald Hoek, CEO en mede-oprichter.

Klaar om op te schalen

Het systeem is klaar om op te schalen. Crop Controller is geschikt voor elke kas met een klimaatcomputer en internetverbinding. “Onze missie is om telers in staat te stellen het maximale uit hun data te halen en hun resultaten te optimaliseren met de praktische toepassing van kunstmatige intelligentie. Wij vinden dat telers hun kennis en ervaring op de meest efficiënte manier moeten kunnen inzetten, zonder dat ze data met anderen hoeven te delen. Ons systeem helpt hen om precies dat te realiseren. Dit is cruciaal omdat ervaren telers merkbaar steeds schaarser worden”, vult Laurens van der Spek, COO en mede-oprichter, aan.
“En we zijn nog maar net begonnen”, zegt Rudolf de Vetten, CPO en mede-oprichter, over de grote impuls die deze nieuwe investeringen geven aan productontwikkeling. “We doen dit ook niet alleen. Wij geloven in een open ecosysteem waarbij telers kunnen kiezen wat het beste bij hen past en dat moeten we samen met onze partners en andere toeleveranciers mogelijk maken.”

400 glastuinbouwbedrijven investeren

Horticoop investeert namens 400 tuinbouwbedrijven actief in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de tuinbouwsector. Steven van Nieuwenhuijzen, CEO van Horticoop: “Deze specialist in autonoom telen is koploper op het gebied van toegepaste kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw. Wij geloven dat een versnelde technologische ontwikkeling noodzakelijk is om een nog duurzamere en productievere toekomst van de glastuinbouw mogelijk te maken. We zijn dan ook verheugd met deze uitbreiding van ons portfolio. Op deze manier zijn we, samen met onze leden, nauw betrokken bij AI-ontwikkelingen die de gehele sector ten goede komen.”

Veel meer dan een dataplatform

“Blue Radix past perfect in ons portfolio met bedrijven, die zich richten op duurzame oplossingen op het gebied van voedsel en energie”, zegt Eduard Meijer, directeur van Navus Ventures. “Wij zien kastechnologie als een belangrijke aanjager van efficiënte en duurzame voedselproductie. Dit technologische bedrijf brengt operationele intelligentie en energie-efficiëntie naar de kas en gaat veel verder dan andere dataplatforms bij het inzetten van data in praktische toepassingen. Wij zijn blij om deze onderneming zowel financieel als met onze kennis en netwerk te ondersteunen. Samen maken we wereldwijd impact op het gebied van duurzame voedselproductie en energiebeheer.”