Onlangs werd mij gevraagd hoe ik, als buitenstaander, naar Hét Westland kijk. Vanaf mijn positie in de Noordoostpolder is heel Zuid-Holland hét west-land en lijkt het me ontzettend druk én gezellig daar, maar dat is te kort door de bocht natuurlijk. De vraag kwam vanwege de uitspraken van onder andere Klaas Knot en Jaap van Duijn over de verhouding tussen het belang van de Nederlandse tuinbouw voor onze economie en de belasting op onze resources.

In het verleden heb ik al voorspeld dat onze sector ook aan de beurt komt met betrekking tot ons ruimtegebruik en milieubelasting. Iedere sector, en als het aan sommigen ligt, iedere burger krijgt hiermee te maken. Blijkbaar is de tijd gekomen dat we ons nog meer publiekelijk moeten verdedigen. Ons verhaal naar buiten toe over gezondheid en geluk is wel prima. Maar ik proef ook dat we ons meer moeten richten op de sterkst mogelijke boodschap voor het bestaansrecht van de glastuinbouw in Nederland.

Van mij mag er wel meer focus komen op het gezondheidsgedeelte en een focus op voeding. Geluk is ook belangrijk, maar de 80/20 regel zou hier op zijn plaats zijn voor het grote plaatje. Op LinkedIn las ik bijvoorbeeld een bericht van iemand die sprak over de ‘sector van de preventieve gezondheidszorg’. Fantastisch! Dat deed me ook weer denken aan het bakje aardbeien en bramen dat ik jaren geleden kocht op een markt in Almere en de verkoper bij het afrekenen tegen me zei; deze investering in uw gezondheid kost u slechts 6 euro. Daar moeten we veel meer mee kunnen doen om onszelf te positioneren zoals we zijn; onmisbaar voor de gezondheid!

Terug naar het Westland. De gezellige drukte daar kan soms wel eens wat luidruchtig overkomen, heb ik wel eens ervaren. Als je dan de krappe weggetjes ziet en sommige oude kassen dan denk ik ook dat het wel een stuk netter zou kunnen. Kijk, als de oudste, incourante kassen opgeruimd worden, er door ruilverkaveling grote locaties voor moderne kassen worden gecreëerd en op andere plekken weer ruimte voor woningen. Dan kun je daar meer vliegen in een klap slaan; het aangezicht van het tuinbouwhart van Nederland verbetert. Door sanering van oude kassen ontstaat een stukje gezondere prijsvorming. En er komt meer woongelegenheid voor de lokale bewoner en medewerker.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens