Onlangs viel mijn oog op een Facebook-berichtje van Crestcom met als titel ‘Raar maar waar’. Daarin werd gesteld dat het eigenlijk heel raar is dat elke peuter een doorzetter is die net zo lang blijft vallen en opstaan tot hij kan lopen. Naarmate we opgroeien blijken we echter steeds eerder op te geven als iets niet lukt. Als we iets nieuws proberen en het is niet snel genoeg succesvol dan geven we makkelijk op met als excuus ‘we moeten focus houden’.

Na een paar van deze ervaringen is voor veel mensen de volgende stap dat ze onder het motto ‘schoenmaker blijf bij je leest’ al niet eens meer aan nieuwe dingen willen denken; laat staan er aan beginnen. Toch komen de meeste nieuwe ideeën en succesvolle innovaties juist door wél eens ‘out of the box’ te denken en door te zetten. Vaak gaat het dan niet in een keer goed en is het belangrijk om je steeds af te vragen: ‘oké, zo gaat het dus niet, maar hoe kan het dan wel.’ In plaats van de makkelijke weg en gelijk maar op te geven.

Het berichtje maakte voor mij wel duidelijk waarom wij met het clubje mensen dat zich al vier jaar inzet om iets moois te maken van BoereGoed, nog steeds niet hebben opgegeven. Blijkbaar hebben wij onbewust nog genoeg van die peuter in ons en zijn we blijven zoeken naar een manier waarop we het wél voor elkaar konden krijgen. We willen een plek creëren waar mensen gezellig met elkaar aan het werk kunnen zijn, in plaats van thuis achter de geraniums te zitten. Waar we mensen die door omstandigheden tijdelijk buiten de arbeidsmarkt staan, kunnen helpen om de weg terug te vinden naar een baan. En waar we kinderen zelf groenten kunnen laten zaaien en poten om die na enkele weken door hen zelf te laten oogsten en er mee te laten koken, zodat zij leren hoe groente wordt geteeld en hoe gezond en lekker het kan zijn.

Na vier jaar tobben en veel veranderingen zijn we nu dan eindelijk zover dat we het voor elkaar hebben. Doordat we met de stichting BoereGoed een aantal nieuwe partners hebben mogen verwelkomen, die het project zowel financieel als met veel tijd en enthousiasme willen ondersteunen, kunnen we nu weer een nieuwe kas gaan inrichten en daaraan gekoppeld activiteiten op gaan zetten. Dat toont aan dat de stelling ‘de aanhouder wint’ ook nog steeds klopt.

Frank van Kleef
Tomatenteler en lid van Harvest House