Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona zorgt voor een optimale zuurstofconcentratie in het water en wortelmilieu. XL Bloom Youngplants in De Lier gebruikt het apparaat sinds maart vorig jaar. Een sterke pomp met een capaciteit van 60 m³/uur blaast veel lucht in het water, waardoor er volop beweging in het water is.

“We geloven in veel beweging van het water. Door lucht met veel kracht onderin de silo te blazen, geeft dat veel bewegingen. Het beluchtingssysteem van Agrona doet dat met de meeste capaciteit per uur. We zien dat het water in de silo echt gaat kolken”, zegt Michel van Rijn, directeur XL Bloom Youngplants.
Dit bedrijf produceert jaarlijks 11 miljoen anthuriumstekken in 4 laboratoriums in Europa en exporteert deze naar 53 landen wereldwijd. “We willen naar 100% biologisch produceren en up-to-date zijn met biostimulanten.” Het beluchtingssysteem zorgt voor een gezond en vitaal gewas, dat het telen makkelijker maakt.

Verhoging zuurstofgehalte

Een hoog zuurstofgehalte in het water is essentieel voor de ontwikkeling van planten. Om een optimale zuurstofinbreng te realiseren, passen glastuinbouwbedrijven het beluchtingssysteem toe.
Van Rijn: “In de retour watersilo’s blazen we met het systeem lucht met 19% zuurstof. In korte tijd krijgen we dan ongelooflijk veel zuurstof in het water. In het retourwater meten we 5,5 ppm zuurstof. Wanneer het OxyBull beluchtingssysteem een paar uur staat te pompen, meten we 12,5 ppm zuurstof. Als het water daarna door de UV-ontsmetter gaat, meten we een dag later nog 9,5 ppm. De beluchting van water moeten we dus steeds opnieuw doen, anders gaat het zuurstofgehalte omlaag.”
De teler heeft vóór het installeren van het beluchtingssysteem een analyse van het water laten maken. Hierin werden 25 schimmels aangetroffen. “In het retourwater hebben we altijd wel last van schimmels. Na het toepassen van het beluchtingssysteem zijn er met een nieuwe analyse van het water geen schimmels meer aangetroffen.”

Positieve effecten

De anthuriumteler ziet ook dat de haarwortels van de jonge planten beter zijn, waardoor ze beter de voeding kunnen opnemen. “Meer zuurstof zorgt voor meer wortels en daardoor meer scheutvorming. We bereiken hiermee een hogere kwaliteit.”
Een opvallend punt vindt hij dat door de beluchting van het water de capaciteit van de UV-ontsmetter is verdubbeld, omdat het water helderder is. “De capaciteit is van 3 naar 6 m³/uur per ontsmetter gegaan. Alleen daarom wil je al een OxyBull beluchtingssysteem hebben.”Geïnteresseerde telers die de werking en resultaten van het beluchtingssysteem willen bekijken, kunnen een afspraak met Michel van Rijn maken. “Want als je kennis doorgeeft, krijg je het ook weer terug.”