Voor gerberakwekerij De Zuidplas is het ‘project bankerplanten’ vooral nog een zoektocht. Opbouw, onderhoud en gerichte inzet van een dicyphus-leger in de strijd tegen wittevlieg vraagt meer aandacht dan verwacht. “We hebben wittevlieg wel onder controle, maar de mate waarin dicyphus daaraan bijdraagt, valt nog tegen,” zegt mede-eigenaar Rik Paul.
Kwekerij De Zuidplas begon vorig jaar met de opkweek van een eigen populatie Dicyphus errans, de roofwants die een natuurlijke vijand is van onder andere wittevlieg. Dicyphus is nog niet grootschalig verkrijgbaar in de markt, dus moeten telers daar zelf een populatie van opbouwen. Dat doen ze door bankerplanten als Verbascum en Alyssum in de kas te brengen, in goten boven het gewas. Dicyphus legt zijn eitjes in de vezels van deze planten en zo start de aanwas. Bijvoeren met Artemia is nodig om de populatie sneller te laten groeien.
Bijvoeren vraagt veel aandacht
Helemaal tevreden is Rik Paul nog niet. “Het bijvoeren om een voldoende groot leger op te bouwen, vraagt veel aandacht. We zijn nog zoekende naar het hoe, wanneer en hoeveel. Daarnaast is het nog een hele uitdaging om de beestjes op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Vind je een plek met wittevlieg, dan moet je de bankerplanten eigenlijk zo dicht mogelijk bij die plek zetten om het te beperken.” Van wittevlieg heeft de teler deze winter weinig last gehad. Maar binnen het totaalplaatje van bestrijders blijkt de bijdrage van Dicyphus beperkt te zijn.
Focus verleggen naar luis
“We zetten in totaal tien verschillende natuurlijke vijanden in en we kunnen goed zien welke daarvan het meeste werk doen. Dicyphus is dat nog niet,” zegt Paul. De Zuidplas gaat wel door met het project bankerplanten, maar gaat de aandacht daarbij voorlopig verleggen naar het bestrijden van luis. “Dat is voor ons een groter probleem dan wittevlieg. Dicyphus blijft wel meelopen, maar we gaan het bankerplantensysteem nu anders inrichten om met name luis te bestrijden. Daarvoor willen we gras- of graanpollen met graanluis inzetten.”
Boost met bankerplanten
Dicyphus doet zich naast wittevlieg ook tegoed aan echinotrips, mineervlieg, spint en trips. Luis houdt het bedrijf deels buiten met insectengaas en het zet biologische bestrijders in om indringers te lijf te gaan. Maar sluipwespen kunnen de luizen vaak niet bijhouden en andere natuurlijke vijanden ontwikkelen zich onvoldoende op kortedagplanten als gerbera. Bankerplanten kunnen helpen om sneller effectieve legers op te bouwen van natuurlijke vijanden, zo blijkt uit onderzoek. De Zuidplas gaat ook daar nu mee experimenteren.
Leerproces
“We leren veel van de ervaringen van andere telers in excursiegroepen, van het bankerplantproject van de WUR en van de scoutadviseur. Maar het blijft een nieuwe tak van sport voor ons. Dus we moeten nog veel leren.” Daar komt bij dat het bedrijf bezig is met de voorbereiding op een uitbreiding van de locatie in Moerkapelle. “Dat vraagt op dit moment al onze aandacht. We krijgen er vijf hectare bij. De eerste 2,5 hectare van de nieuwbouw moet eind van dit jaar al klaar zijn. Het tweede deel volgt in 2026.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Marleen Arkesteijn