Tijdens de Biobeurs in Zwolle reikt Ekoland voor de elfde maal de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw uit. De prijs wordt uitgereikt aan ondernemers die inspireren door vindingrijke innovaties of een samenhangende aanpak. Voor de Ekoland Innovatieprijs 2018 zijn dertien kandidaten geselecteerd, waaronder een aantal tuinbouwbedrijven.

Innovatie is meer dan alleen techniek, ook een heel bedrijfssysteem of een nieuwe manier van afzet of marketing vallen onder de criteria van de Ekoland Innovatieprijs. De Rabobank ondersteunt de Innovatieprijs met 1.500 euro voor de eerste plaats, 750 euro voor de tweede plaats en 250 euro voor de derde plaats.

Hello Fresh op zijn Twents

Een van de kandidaten is Bietenrood in Rossum van ondernemers Yvo Kouwenhoven (foto) en Suzette Pauwels. De starters kozen in september 2016 voor een volledig veganistische tuinbouw, met plantaardige bemesting, die in het eerste teeltjaar goede resultaten gaf. De in totaal 35 tot 40 soorten groenten en fruit worden volledig biologisch geteeld in boogkassen en in de vollegrond. Daarnaast zijn ze succesvol in het vinden en binden van klanten voor hun groentepakketten via de boerderijwinkel, de webwinkel en de groentekraam op de markt in Enschede. Ook mogen klanten op zaterdagochtend hun eigen groenten oogsten. Via sociale media, blogs met recepten, vlogs en dronebeelden maken zij uitstekend zichtbaar hoe zij produceren en weten daarmee klanten op een innovatieve manier te binden, aldus Ekoland.

Groentezaden voor de biologisch-dynamische markt

De Beersche Hoeve in Oostelbeers is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf van ondernemers René Groenen en Gineke de Graaf, waar zij groentezaden vermeerderen en veredelen voor de biologisch-dynamische markt. Het gaat hierbij om zaadvaste rassen. De Boersche Hoeve bevond zich eerst op Landgoed Utrecht onder de naam de Groenen Hof. Om het bedrijf uit te breiden en te financieren is een samenwerking gestart met coöpereratie Odin, die nu 100% eigenaar is van de nieuwe Beersche Hoeve. Hiermee innoveert de Beersche Hoeve in ketensamenwerking. Het is ook het enige bedrijf dat preparaten voor de biologisch-dynamische markt levert. Via het telersnetwerk van opdrachtgever Bingenheim Saatgut en een groot netwerk van Nederlandse boeren en onderzoekers draagt de Beersche Hoeve bij aan de innovatieve doorontwikkeling van zaadvaste rassen, aldus Ekoland.

Geslaagde doorstart van biologische zorgtuinderij

Zorgtuinderij de Es in Haaren van ondernemers Daniëlla de Winter en Bart Pijnenburg is op een originele manier overgenomen door Stichting Gemeynt de Es op te richten, die belangstellenden een aandeel in de grond verkoopt. Tuinderij de Es is daarmee een voorbeeld van een zeer geslaagde doorstart. Het is een van de oudste biologische tuinderijen van Nederland. De bijzondere sfeer op het bedrijf met slingerende plantenrijen is daarbij behouden gebleven. De tuin beslaat 2,5 ha, waarvan ongeveer 1,9 ha wordt beteeld, inclusief een oude houten kas van 2.000 m2. De zorg voor dementerende bejaarden is uitgebreid naar andere doelgroepen. Activiteiten zoals een eigen foodfestival brengen veel levendigheid. De meeste groenten worden direct verkocht in de boerderijwinkel en op de boerenmarkt, waarmee de tuinderij steeds meer een deel wordt van het dorp en de gemeenschap, aldus Ekoland.

Kijk hier voor een overzicht van alle kandidaten. De winnaar wordt bekend gemaakt op de Biobeurs in Zwolle op 17 januari.

Bron: Ekoland. Foto: Bietenrood.Voorlichtingsvideo van Tuin de Es in Haaren (Noord-Brabant) from Ruud Bisseling on Vimeo.

Gerelateerd