Ecologische landbouw is pure noodzaak. Dat stelt Bionext-directeur Bavo van den Idsert op de website van Bionext. Van den Idsert reageert daarmee op de claim van Europese wetenschappers dat een wereldwijde overschakeling naar biologische landbouw alleen mogelijk is wanneer er zeer strikte en ingrijpende maatregelen worden getroffen.

Europese wetenschappers van onder meer de VN-organisatie voor voeding en landbouw (FAO) claimen dat wereldwijd overschakelen naar biologische landbouw vraagt om drastische maatregelen. Zij baseren dit op een ambitieuze doorrekening van de wereldlandbouw.

Mindering consumptie dierproducten

Agronoom Adrian Müller van het Zwitserse onderzoeksinstituut voor de organische landbouw FiBL, gaf leiding aan het onderzoeksteam dat de wereldlandbouw doorrekende. Hij meent dat biologische landbouw in 2050 enkel kan bijdragen aan voldoende voedselproductie voor de wereldbevolking als voedselverspilling en de consumptie van dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk flink worden aangepakt.

‘Geen luxe maar noodzaak’

Naar aanleiding van Müllers bevindingen, concludeert hoogleraar bodemwetenschap Jan Willem van Groenigen desgevraagd dat ‘100 procent ecologische landbouw een luxe is die we ons alleen kunnen veroorloven door er een flinke prijs voor te betalen’. Dat ziet Van den Idsert echter heel anders. “Ecologische landbouw is geen luxe, maar noodzaak”, schrijft Van den Idsert op de website van Bionext. Hij wijst daarbij naar de negatieve gevolgen van de reguliere landbouw.

‘Ingrijpen sowieso nodig’

Van den Idsert meent dat ingrijpen sowieso nodig is om wereldwijd te zorgen voor een duurzamere voedselproductie. “Ons voedselproductiesysteem en de bijbehorende consumptiepatronen bewegen zich ver over de grenzen van de houdbaarheid”, aldus de Bionext-directeur. Minder vlees en dierlijke producten en minder verspilling zijn volgens Van den Idsert daarom onvermijdelijk. “Hoe kan er ooit sprake zijn van een duurzaam systeem als we zo inefficiënt en slordig met onze middelen omgaan?”

‘Minder populaire maatregel’

Bionext laat via een tweet weten dat ‘niemand tegen aanpak van de voedselverspilling kan zijn, maar dat een minder populaire maatregel als vermindering van de vleesconsumptie ook nodig is’. Het gaat volgens Van den Idsert dan ook niet om de vraag of alle landbouw straks biologisch is of niet. De Bionext-directeur is van mening dat de keten duurzamer moeten worden en denkt dat het voedselsysteem daarvoor aan zowel de productie- als de consumptiekant drastisch omgegooid moet worden. “En juist op dat stukje kan biologische landbouw een gidsfunctie vervullen”, aldus Van den Idsert.

Bron: Bionext.nl.

Gerelateerd