De bouw van het World Horti Center aan de Middel Broekweg in Honselersdijk vordert. Het kennis- en innovatiecentrum van 150 bij 130 meter biedt ruimte voor onderwijs, onderzoek, bijeenkomsten en evenementen aan Demokwekerij Westland, MBO Westland en het bedrijfsleven. Voor de permanente expositieruimte (2 x 4.520 m²) hebben zich al 70 participanten uit het tuinbouwcluster gemeld. Vanaf augustus wordt het World Horti Center gefaseerd in gebruik genomen.

Naast het gebouw dat de 1.200 studenten, tientallen docenten, onderzoekers en exposities zal huisvesten, verreist de komende maanden de kas met onderzoeksafdelingen van Demokwekerij Westland. Op 9 juni worden daarvoor de laatste van 350 funderingspalen geheid. De kas krijgt een oppervlakte van 6.400 m² en wordt verdeeld in 38 verschillende afdelingen, variërend van 86 tot 172 vierkante meter.

‘Ruimere jas’

“We krijgen een iets ruimere jas voor onderzoek dan op onze huidige locatie in Honselersdijk en de afdelingen zijn dusdanig ontworpen dat we flexibel zijn in het creëren van grotere afdelingen. Ook als het centrum al in gebruik is”, zegt communicatiemanager Rianne Vink van Demokwekerij Westland.
“Voor bedrijven die hun producten, diensten en technologie willen presenteren, is eveneens meer ruimte gecreëerd. Zij krijgen straks de beschikking over twee grote, boven elkaar gelegen expositievloeren van elk 4.520 m². Op de begane grond zullen bedrijven vanuit techniek en toelevering zich presenteren. De eerste verdieping is straks gevuld met bedrijven vanuit food en flowers. Er is plaats voor zo’n 80 participanten. 70 partijen hebben al ruimte gereserveerd, dus aan belangstelling is beslist geen gebrek.”

Volop voorzieningen

Het World Horti Center krijgt voorts een restaurant, vergaderruimten, flexwerkplekken en een ultramodern auditorium voor presentaties en groepsbijeenkomsten voor maximaal 280 personen. Volgens Vink beschikt het complex over alle voorzieningen die nodig zijn om de naar verwachting 25.000 bezoekers per jaar op gepaste wijze te ontvangen. Naast tal van telers en telersgroepen uit eigen land zullen duizenden vakgenoten en belangstellenden uit het buitenland in het World Horti Center kennisnemen van de laatste ontwikkelingen in de hightech glastuinbouw.

Ingebruikname

MBO Westland neemt in augustus, bij de start van het nieuwe schooljaar, als eerste haar intrek in het gebouw. De medewerkers van Demokwekerij Westland en de ruim 80 bedrijven volgen in oktober en vanaf december worden de nieuwe onderzoeksafdelingen in gebruik genomen. Dat vormt het sluitstuk van de verhuizing van Demokwekerij Westland. Via deze link kunt u nu al ervaren hoe het World Horti Center eruit komt te zien.

Tekst: Jan van Staalduinen