Naast het kantoorpand van Certhon in Poeldijk is een Innovation Centre gebouwd. Hier zal doorlopend onderzoek worden gedaan naar de teelt en techniek van het daglichtloos telen. De eerste teelten starten in maart 2018.

Certhon ziet de vraag naar veilig en gezond voedsel, die bovendien lokaal en duurzaam geteeld is, toenemen en verwacht dat daglichtloos telen op grote schaal een hoge vlucht zal nemen. Maar het telen in een groeicel vereist andere teeltmethodieken dan in een traditionele kas. Het belangrijkste verschil met conventionele kassen is dat er niet meer wordt geteeld of gecorrigeerd op het buitenklimaat.

Indoor farming

In het Innovation Centre van 240 m² zal in zes indoor farms – twee opkweekcellen, drie flexcellen en één hogedraadcel –  het daglichtloos telen van groenten, fruit- en sierteeltgewassen worden doorontwikkeld. Hiermee starten diverse onderzoeken naar gewassen waarvan Certhon hoge verwachtingen heeft. De gewassen zullen worden geteeld in verschillende klimaten, luchtvochtigheden en lichtrecepturen. Ook worden testen gedaan met de verlichting, sensoren en hard- en software.

Bron: Certhon