Om een nauwkeuriger groeimodel te krijgen ontstond bij telersvereniging Zentoo de wens om meer teeltdata te verzamelen. Binnen het project ‘Chrysant digitaal’ is vervolgens veel kennis met digitaal telen ontstaan. Autonoom telen is nog een stap te ver, maar de spin-off uit dit project is aanzienlijk. “Door de verzamelde teeltdata te koppelen aan de klimaatcomputer kunnen de telers nu ook per cyclus exact zien wat de klimaatomstandigheden waren. Dat zijn nieuwe inzichten”, aldus Klaas van Egmond.
De chrysantenteelt zet stappen in datagestuurd telen. De groep telers van ‘Chrysant digitaal’ verzamelt met behulp van visiontechnologie extra data over het klimaat en de gewasgroei. “Het lukt steeds beter om op basis daarvan het exacte oogstmoment te voorspellen. Ze krijgen nu per vak in beeld hoe het ervoor staat en of de gewas- en knopontwikkeling op de planning voor- of achterloopt. Ze gaan daarom ook door met deze werkwijze”, vertelt teeltengineer Klaas van Egmond van Delphy Digital, die de telers begeleidt.
De telersvereniging startte een paar jaar geleden met het project. Onder begeleiding van meststoffenleverancier Van Iperen, veredelaar Deliflor, Delphy voor de digitalisering en groeivoorspelling en met teler Sander Middelburg als voorloper in de praktijk. De motivatie van de telers was om op een vastgesteld oogstmoment een bepaalde kwaliteit, lengte en gewicht te kunnen leveren. Als je grip hebt op het groeiverloop, dan kun je dat beter realiseren, is het uitgangspunt.
Meer inzicht per cyclus
Anders dan in bijvoorbeeld de glasgroenteteelt hebben chrysantenbedrijven via een rotatiesysteem meerdere teeltfases tegelijk in de kas staan. Dat maakt het lastiger om uniforme gewas- en klimaatgegevens te verkrijgen. Mede dankzij het project hebben veel bedrijven sinds kort een goed inzicht in het klimaat dat gerealiseerd is per teeltcyclus. Ook nauwkeurige informatie over de watergift verkrijgen is hiermee mogelijk.
“Dit is een spin-off uit dit project, die is te danken aan de verzamelde data en het feit dat de telers veelvuldig sparren met elkaar. We koppelen de data die met visiontechnologie is verzameld aan de klimaatcomputer. Niet alleen bij de deelnemers, maar ook andere chrysantentelers zijn inmiddels zo ver. Bij zo’n 50 teeltlocaties, circa de helft van het Nederlandse areaal, wordt nu zo gewerkt”, vertelt Klaas van Egmond.
De telers hebben daarmee in een paar klikken inzicht in het klimaat- en watergift per vak en kunnen daar hun strategie mee aanscherpen. “Eerder was dit inzicht er nog niet. Doordat deze groep zo intensief bezig is met data verzamelen en analyseren, zie je dat die kennis snel rondgaat in de sector. Dat is natuurlijk kenmerkend voor de tuinbouw.”
Camera op spuitrobot
Bij visiontechnologie worden zoveel mogelijk camerabeelden verzameld van het gewas, wat specifieke data over bijvoorbeeld de gewasgrootte, groeisnelheid, aantal knoppen en knopgrootte oplevert.
“Bij een zestal bedrijven in dit project is deze camera geïntegreerd met de spuitrobot en bij een zevende komt dit eraan. Met een frequentie van minimaal 10 keer per teelt en soms dagelijks worden de data verzameld. Het is een nieuwe techniek en het heeft wat uitvinden gekost om dit optimaal te laten werken.” Inmiddels worden de camera’s bij enkele telers ook ingezet voor het scouten op ziekten en plagen, weet Van Egmond.
In dit project wordt de visiontechnologie van ADI (Agri Data Innovations) gebruikt, de data worden verwerkt in het planningsprogamma QMS chrysant (Quality Management System) van Delphy.
Tekst: Koen van Wijk