Kwekerij Den Boschkant in het Belgische Vremde legt een nieuwe toplichtinstallatie aan met een combinatie van LED’s en SON-T-lampen. Marja en Leo Verdonck-van Dessel hopen dat deze flexibele installatie de productie en kwaliteit van hun trostomaten nog een stapje verder brengt. De tomatentelers willen door permanente innovatie blijven meedraaien in de frontlinie.

In de juni editie van Onder Glas liet het echtpaar Verdonck al weten dat zij de oude SON-T-lampen uit 2010 zouden gaan vervangen. Op dat moment hadden zij eigenlijk al bijna gekozen voor nieuwe soortgelijke lampen. Het bedrijf heeft die beslissing heroverwogen en kiest nu voor een combinatie van LED’s en SON-T. Met 90 µmol/m2/s SON-T en 95 µmol/m2/s LED, aangevuld met de één jaar oude GreenPower Interlight modules van 75 µmol/m2/s, halen zij het maximale uit hun bestaande elektriciteitsaansluiting, dus 260 µmol/m2/s totaal.

Voordelen combineren

Volledig kiezen voor LED’s als toplicht ging de familie Verdonck te ver, omdat ze de warmteafgifte van de SON-T lampen van wezenlijk belang vinden voor het klimaat in de kas. Maar de beperkte warmteafgifte van LED’s bleek ook aantrekkelijk omdat het daardoor mogelijk is om het belichtingsseizoen te rekken. Marja Verdonck vertelt dat het idee eerst moest rijpen. “We willen de voordelen van LED’s combineren met die van SON-T-lampen”, legt ze uit. “In de wintermaanden kunnen we de warmteafgifte van de SON-T-lampen goed gebruiken, maar die hebben we na februari waarschijnlijk minder nodig. Met de LED’s kunnen we langer doorbelichten en sturen.”
De nieuwe belichte teelt start op 20 september. Vlak daarna zal installatiebedrijf Stolze samen met de medewerkers van Den Boschkant de modules ophangen. Die komen aan de tralieligger te hangen, zodat er geen extra profielen bovenin de kas bijkomen. “We willen zo min mogelijk licht verliezen”, legt zij uit.

25 jaar trostomaten

De familie Verdonck viert deze week dat zij 25 jaar trostomaten telen, samen met andere Belgische trostomatentelers. Destijds besloten zij hiertoe om hun tijd vooruit te zijn. Het huidige assortiment bestaat uit Brioso, Prunus, Intense en Lily. Het bedrijf is 9 ha groot, waarvan de helft belicht en richt zich op een constant, uniform, duurzaam en lokaal geteeld product. “Met de stap om voor deze belichtingsinstallatie te kiezen willen wij up to date blijven”, besluit ze.

Proef met hybride installatie

Leverancier Signify zal aankomend seizoen samen met andere participanten weer belichtingsproeven doen bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Plantspecialist Piet-Hein van Baar laat weten dat de full-LED afdeling wordt uitgerust met een hybride installatie. “We gaan een deel van de top-LED’s vervangen door SON-T-lampen. Daarmee willen we laten zien welk lichtniveau telers kunnen behalen als zij met behoud van een gelijke elektra-aansluiting een deel van hun SON-T-lampen vervangen door LED’s.” In de afdeling komt het ras Merlice te staan. Het totale vermogen van deze installatie zou met 255 µmol/m2/s iets lager uitvallen dan dat van Kwekerij Den Boschkant.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd