Toen de hoofdredacteur van Onder Glas mij belde met de vraag of ik columnist wilde worden, vroeg ik eerst bedenktijd. Columnisten zijn in mijn ogen scherpzinnig, vooruitdenkend en zorgen voor opschudding, zodat mensen erover praten en vervolgens het onderwerp vanuit een ander perspectief zien. Vraag is dan of ik daar de juiste persoon voor ben.

Ik ben ‘maar’ een paprikateler, die steeds kleine stappen vooruit doet door na te denken over het waarom achter problemen. Ik ben 34 jaar oud, beschik samen met mijn vader over twee locaties in Bleiswijk. Op beide locaties telen we gele paprika’s. Mijn ambities probeer ik te combineren met mijn thuissituatie; een zoontje van bijna een jaar en mijn vriendin Digna van Zanten. Ik grap wel eens waar de meeste kansen voor ons zoontje liggen over 20 jaar, geautomatiseerd paprika’s telen?

Ooit heb ik gezegd dat ik nooit teler zou worden. Alleen maar kostprijsgericht werken, het zou frustrerend zijn. Om het tegendeel te bewijzen besloot ik het bedrijf van mijn vader in te gaan. Het bleek makkelijker gezegd dan gedaan.
Ieder jaar focus ik me op een onderwerp om me daarin volledig te verdiepen en mijn bedrijf verder te optimaliseren. Een paar jaar geleden is dit water geweest. In 2016 was dit Het Nieuwe Telen. In 2017 is het kijken naar de mogelijkheden van restwarmte in Bleiswijk.

Masaru Emoto, Rudolf Steiner en ook de Nederlandse Gabriëlle Sutherland hebben jarenlang studie gedaan naar het thema van deze maand en zeer bijzondere ontdekkingen gedaan. Juist deze visies van mensen buiten de tuinbouw hebben mij geïnspireerd. Want wat betekent het voor mijn planten als water geheugen heeft? En wat als water ook energie bevat? Deze inzichten hebben gezorgd dat ik andere keuzes maak omtrent dit thema. Wat betreft emissieloos telen; als ik het ‘futloze’ water niet meer mag afvoeren, hoe kunnen we het dan resetten? Veel installateurs komen met mooie apparaten die zo ongeveer alle bacteriën en schimmels doden (ook de goede). Er is nog niemand geweest die het water zijn geheugen opfrist of het water een nieuwe boost geeft.

Continu op zoek naar verbeteringen, dat vind ik leuk. Nu bekijken of het schrijven van deze column mij iedere maand beter af gaat.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk