Voedingswaren waarvan het dna is ‘verbeterd’ met de nieuwe
technologie Crispr-Cas kunnen vanuit Canada naar Nederland worden geïmporteerd, zonder dat iemand daarvan weet. Canadese bedrijven zijn namelijk niet verplicht te vermelden of zij bij de teelt van de voeding gebruikmaken van dna-manipulatie. Testen om dit na te gaan bestaan nog niet.

Dat de genetisch gemanipuleerde voedingswaren via Canada ongezien Nederland binnen kunnen komen is een hard gelag voor Nederlandse telers. Binnen Europa is de dna-manipulatietechnologie Crispr-Cas namelijk gebonden aan strenge Europese regels na een uitspraak van het Europees Hof. Hierdoor is het voor kwekers nagenoeg onmogelijk om te veredelen met behulp van Crispr-Cas.

Concurrentievoordeel

In tegenstelling tot telers binnen Europa hoeven Canadese telers zich niet aan specifieke eisen te houden voor het gebruik van Crispr-Cas. Hierdoor hebben teeltbedrijven uit Canada een flink concurrentievoordeel op hun Europese concurrenten op het gebied van veredeling. Door de handelsovereenkomst Ceta tussen Europa en Canada kan voedsel dat is bewerkt met Crispr-Cas Nederland bereiken.

Niet achterhaalbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de kwaliteit van voedsel controleert, kan niets doen aan het binnenstromen van het genetisch gemanipuleerd voedsel uit Canada. De NVWA schrijft dat de kwestie de aandacht heeft, maar dat momenteel ‘een geschikte laboratoriumanalyse ontbreekt’ om dna-mutaties door Crispr-Cas te ontdekken.

ENGL

In reactie op Kamervragen gaf minister Schouten van Landbouw eerder al aan dat het technisch ‘heel lastig of zelfs onmogelijk’ is om te bepalen of voedsel is gemuteerd op basis van Crispr-Cas. Die technische oplossing wordt nu gezocht door het Europese netwerk van laboratoria die genetisch gemanipuleerde organismen opsporen (het ENGL).

Concurrerend blijven

In juli vorig jaar oordeelde het Europees Hof dat de dna-techniek Crispr-Cas aan dezelfde regels moet voldoen als andere technieken voor genetische manipulatie. Niels Louwaars, directeur van branchevereniging Plantum, noemde deze beslissing destijds ‘een klap in het gezicht van de sector’. Een aantal telers gaven aan een vertrek naar het buitenland te overwegen om te kunnen blijven concurreren.

Bron: Het Financieele Dagblad.

Gerelateerd