De financiering van een nieuwe teeltlocatie voor een Limburgse slateler via crowdfunding trok dit voorjaar de aandacht. Crowdfunding als optie voor de glastuinbouw was nog niet zo bekend. “Eigenlijk spreken we liever van crowdfinance, waarbij zakelijke en particuliere investeerders geld steken in een MKB-onderneming”, zegt oprichter Jeroen ter Huurne van Collin Crowdfund.
Een opmerkelijk bericht afgelopen voorjaar in tuinbouwland: De bladgewassenteler Deliscious uit het Limburgse Beesel wist de nieuwbouw van een locatie in Duitsland deels te financieren met geld dat werd binnengehaald via crowdfunding.
De totale financieringsbehoefte betrof 5,75 miljoen euro, bestaande uit de herfinanciering van een bestaande lening bij de huisbank. Dit was nodig om de investering in Duitsland snel rond te krijgen. “Hiervan werd 2,5 miljoen euro via Collin Crowdfund uitgezet”, meldt CEO Jeroen ter Huurne. De rest werd via een private lening gefinancierd.
Tweeduizend geldschieters
“Binnen één dag waren er via onze website bijna tweeduizend geldschieters gevonden om dit leenbedrag bij elkaar te brengen. Deze snelheid is tegenwoordig gebruikelijk, maar bij onze eerste case duurde dit nog zes weken”, vertelt Ter Huurne. Hij omschrijft zijn bedrijf als een ‘crowdfinance platform’ waar investeerders en geldleners bij elkaar gebracht worden. “Dat is niet helemaal hetzelfde als het bekende crowdfunding, wat meer een vorm van modern collecteren is.” Samen met Manager Financieringen Ferdy van de Plas geeft hij een inkijkje in deze wijze van financieren.
De geldschieters die op de aanvraag van het bedrijf Deliscious intekenden vormen een mix van particulieren en zakelijke beleggers. Hun inleg varieerde in dit geval van 500 tot tienduizenden euro’s, tegen een rentetarief van 9 procent en met een looptijd van 36 maanden. “De animo voor deze geldlening was op de dag van de call zo groot dat er zelfs drie ton meer werd opgehaald, waardoor er minder privaat geld geleend hoefde te worden”, laat Ter Huurne weten.
‘Modern bankieren’
Als Onder Glas langskomt viert het platform juist de mijlpaal van 750 miljoen euro aan bemiddelde financiering, een resultaat waar in tien jaar naar toegewerkt is. Inmiddels werken er 40 medewerkers en 15 zzp’ers bij het bedrijf dat in 2014 werd opgericht door voormalig bankier Ter Huurne.
“Ik ben destijds bij de Rabobank vertrokken om een moderne bankier te worden. Bij de gangbare banken nam de interesse voor het MKB af, constateerde ik. Met steeds meer afstandelijkheid en digitaal contact. Tegelijkertijd zag ik dat spaarders ook andere manieren van sparen en beleggen zochten.” Die ontwikkelingen boden toekomst voor andere wegen in de financiering van het MKB, was zijn conclusie.
Heel veel energie stak hij vervolgens in de technologie achter het platform. Nu staan er dagelijks nieuwe ‘pitches’ op de website, waarin een MKB-ondernemer met zijn of haar investeringsplan en leenbehoefte wordt voorgesteld, inclusief alle relevante financiële informatie over het betreffende bedrijf. Iedereen, particulier of zakelijke belegger, kan hier op intekenen via een eigen account.
Vijftigduizend investeerders
“Wij hebben inmiddels een trouwe achterban opgebouwd van zo’n vijftigduizend investeerders, waarvan een kwart zakelijk en de rest particulier. Vanaf 100 euro kun je al meedoen. Ik verzeker je, het is verslavend”, zegt Ter Huurne lachend. Leuk of niet, uiteindelijk gaat het om het nettorendement, na kosten en situaties waarin een kredietnemer niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De meeste leningen worden uitgezet tegen 8 of 9 procent rente en het langjarig rendement voor geldschieters lag de afgelopen jaren op 6,5 procent. Hij beveelt zijn klanten wel aan om regelmatig mee te doen vanwege de risicospreiding.
Het financieringsplatform biedt kredietaanvragen aan uit de volle breedte van het MKB tot een bedrag van 5 miljoen euro.
Vooraf doorgelicht
Voordat bladgewassenteler Deliscious in aanmerking kwam voor ‘plaatsing’ op de website van Collin Crowdfund was hun financiële situatie al volledig doorgelicht. De potentiële investeerders konden voor de aanvraag alles lezen over de kredietrating, de afloscapaciteit en de solvabiliteit, de zekerheden en ingebrachte onderpanden.
Van de Plas: “Tegenwoordig is de trend dat banken heel veel willen weten van geldvragers. In feite willen wij net zoveel weten, maar het gaat erom wat je met de informatie doet. Wij kijken meer naar het verhaal achter de cijfers en dat doen we door het gesprek aan te gaan.” Bij kleinere ondernemingen en zeker ook in de land- en tuinbouw is het ene seizoen niet te vergelijken met het andere en vraagt financiering vaak een maatwerkbenadering, stelt hij. “Banken acteren steeds afstandelijker en meer gericht op kostenreductie, bij het MKB past dat niet altijd.”
Risico’s glastuinbouw
De financiering van de Limburgse groenteteler was niet de eerste case in de glastuinbouw. Eerder hielpen ze teeltbedrijven ook met andere financieringen, bijvoorbeeld voor de aankoop van onroerend goed, duurzaamheidsinvesteringen, verbouwingen en herfinancieringen. “We kijken ook naar manieren om de seizoens-effecten in de sector op te vangen. Als je maar een paar maanden in het jaar inkomsten hebt, kan het handig zijn om af te wijken van lineair aflossen”, vertelt Van de Plas.
Beiden noemen de glastuinbouw een sector waar Nederland trots op mag zijn. Het is wel een sector met gemiddeld een wat hoger risiconiveau vanwege het kapitaalintensieve karakter. “Maar dat risico dek je op twee manieren af. In de eerste plaats bekijken we of de ondernemer in staat is om zijn rente en aflossingen te betalen. Als een teler een vakman is die verstandige investeringen doet, dan geloven wij daar in”, aldus Ter Huurne. “Daarnaast kijken we uiteraard naar de inbreng van dekking via onderpand, zoals het kassencomplex, de hypotheek op de eigen woning of de borgstelling van derden.”
Kenmerkend voor de tuinbouw is de grote fluctuatie in de prijsvorming. Ter Huurne: “Om die reden verlangen we bij tuinbouwbedrijven relatief meer eigen vermogen en zullen we minder zware financiering toestaan dan elders. Niettemin zie je dat goede ondernemers zich bij lagere prijzen ook weten te onderscheiden en het dan relatief wat beter doen.”
Prijskaartje
Ter Huurne en Van de Plas erkennen dat financiering bij een bank wel goedkoper is, met een lager rentepercentage. “Vooral eenvoudige leningen aan bedrijven met een gelijkmatige omzet en hoge dekking passen daar thuis. Maar de grote kracht van crowd finance is de snelheid. Klanten zitten soms maanden rond de tafel met hun bankier, maar bij ons kan het in een paar weken geregeld zijn”, aldus Van de Plas.
Ze weten de condities van de aanvrager snel in kaart te brengen en koppelen terug of het een kansrijke zaak is. Ter Huurne: “Onze beoordeling kan ook een nee opleveren. Slechts één op de vijf aanvragen leidt tot een goedgekeurde investeringsvraag. Die strenge beoordeling geeft ook vertrouwen aan onze investeerders. In feite hebben we een belangrijke poortwachtersfunctie.”
Het rentepercentage zegt niet alles over het prijskaartje van financiering, vindt Ter Huurne. “Neem het voorbeeld van Deliscious. Daar zei de bank nee, maar wij zeiden ja. Dan gaat de vergelijking van de rente dus mank.” Een andere vorm die steeds meer voet aan de grond krijgt in de glastuinbouw is private equity. Daarmee is crowd finance zeker niet te vergelijken, benadrukt hij. “Dat betreft de inbreng van vermogen van partijen die partner worden in het bedrijf en dus ook zeggenschap krijgen via aandelen. Onze vorm van financiering is uiteindelijk goedkoper.”
Tekst: Koen van Wijk, beeld: Wilma Slegers