Technology startup Applied Drone Innovations (ADI) uit Delft heeft zijn eerste commerciële order geboekt in de glastuinbouw. Voor Beekenkamp Plants in Maasdijk bouwt het jonge bedrijf een mobiel data-collectieplatform, dat op basis van beeldanalyse informatie genereert over kiemprocessen en zaadkwaliteit. Het systeem wordt begin volgend jaar geleverd en geïnstalleerd.

CEO William Simmonds maakte het nieuws bekend op het AgriFoodTech event in Den Bosch, waar ADI zich presenteerde. “Dit is een geweldige opsteker”, zegt de jonge ondernemer. “We zijn opgetogen dat Beekenkamp Plants vertrouwen heeft in onze innovatieve technologie en dat vertrouwen heeft omgezet in een concrete order. Twee jaar geleden bestond ons team nog uit vier studenten. Nu werken hier 14 jonge professionals. Wij zijn klaar voor het echte werk.”

Datacollectie en analyse

Simmonds en zijn collega’s hebben vele duizenden uren geïnvesteerd in het ontwikkelen van imaging platforms en software waarmee tuinbouwbedrijven zeer efficiënt grote hoeveelheden gewasdata kunnen verzamelen en analyseren. “We zijn in de eerste plaats een databedrijf”, zegt de ceo. “Onze methoden om data te verzamelen variëren van autonoom opererende drones tot mobiele en vaste platforms met camera’s en sensoren. Afhankelijk van het gebruiksdoel ontwikkelt ADI specifieke software die de verzamelde data analyseert en omzet in managementinformatie.”

Ontwikkelingstraject

Tijdens het langdurige en intensieve ontwikkelingstraject, dat onverminderd doorloopt, is met financiële steun van onder andere Rabobank Nederland en de NWO nauw samengewerkt met enkele orchideeënkwekerijen. Met de opdracht voor Beekenkamp betreedt ADI een tweede marktsegment. Simmonds zegt inmiddels ook in gesprek te zijn met andere serieus geïnteresseerde bedrijven.

Tekst: Jan van Staalduinen