Beyond Chrysant levert normaal gesproken zo’n tachtig procent van haar troschrysanten aan afnemers in Rusland en de Baltische Staten. Door de oorlog in Oekraïne is deze afzetstroom nagenoeg opgedroogd. Ondernemer Wouter Duijvesteijn is daardoor gedwongen zijn bloemen af te zetten op andere markten en vreest dat hier een ‘slagveld’ zal ontstaan.

Wouter Duijvesteijn ligt nog niet wakker van de ontstane situatie, maar hectisch is het wel, geeft de ondernemer aan. “Het is een gekkenhuis. Normaal gaat het overgrote deel van onze troschrysanten naar Rusland, Kazachstan, Estland, Letland en Litouwen. Vooral rond Vrouwendag is altijd sprake van een enorme piek. Gelukkig waren de meeste partijen hiervoor al weg toen Rusland Oekraïne binnenviel. Maar sindsdien is de handel nagenoeg stilgevallen.”

Schrijnende verhalen

Volgens Duijvesteijn, die samen met zijn broer Martijn 7 ha chrysanten teelt in Hoek van Holland, zijn er tal van obstakels wat betreft de handel met Rusland. “Wij richten ons op het hogere segment van de markt, met name bloemenspeciaalzaken. Deze beleveren we via exporteurs. Het grootste probleem is dat deze exporteurs hun geld niet meer binnenkrijgen, doordat een deel van de Russische banken is afgesloten van het internationale betalingssysteem. We horen wat dat betreft echt schrijnende verhalen. Daarnaast speelt de lage koers van de roebel een rol.”

Verdelen over andere markten

De teler heeft geen idee hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. “Het kan een jaar stilliggen, maar er kan ook binnen een paar weken een soort van evenwicht ontstaan waardoor handel richting het oosten toch weer mogelijk is. Het is uiterst onzeker en de situatie verandert van moment tot moment.”
Voorlopig levert Duijvesteijn zijn chrysanten aan exporteurs die op de West-Europese markten zitten. Maar ook dat is niet ideaal, geeft hij aan. “Vijftig procent van de chrysanten die in Nederland worden geteeld gaat naar Rusland. Deze moeten nu allemaal worden verspreid over de andere markten. En dat terwijl de vraag gelijk blijft. Het is afwachten wat dit voor effect zal hebben, maar de kans is groot dat het een slagveld gaat worden. De prijzen zullen flink dalen. Uiteindelijk ondervindt iedereen nadeel van deze situatie, niet alleen degenen die veel op Rusland zaten. De tuinbouw wordt hoe dan ook uitermate hard geraakt door de situatie in Oekraïne. En naast de verstoorde marktwerking gaan de energieprijzen waarschijnlijk ook nog eens fors stijgen.”

Positieve instelling

Duijvesteijn is van mening dat de tuinbouw flink op de trom moet slaan in Den Haag. “Het kan niet zo zijn dat wij als sector zo’n hoge prijs moeten betalen voor sancties die we met zijn allen nemen. Dan is een compensatie niet meer dan rechtvaardig en ook hardnodig. Zeker omdat wij als tuinbouw geen invloed hebben op de beslissingen die worden genomen in Den Haag en Brussel.”
Tot slot benadrukt de chrysantenteler dat hij ondanks alles positief blijft. “We hebben in de loop der jaren al zoveel crises meegemaakt – de financiële crisis, grenzen die dichtgingen, corona, et cetera – en het kwam altijd weer goed. Dat zal nu ook het geval zijn, daar vertrouw ik op.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke