De ontwikkeling van nieuwe, specifieke sensoren en het gebruik en de mogelijkheden van big data, is in diverse sectoren ontzettend actueel. De glastuinbouw is daar geen uitzondering op. Niet verwonderlijk bovendien dat in deze editie met als thema Kastechniek de nadruk ligt op genoemde ontwikkeling. Hoewel ik mezelf wel aardig vooruitstrevend vind op dit gebied, merk ik ook de frustratie dat het allemaal zo lang moet duren voor er echt kant-en-klare pakketten beschikbaar zijn. Een beetje doorpakken zou geen kwaad kunnen.

Deze fase van een nieuwe ontwikkeling kenmerkt zich doorgaans door chaotische groei en experimenteren met de mogelijkheden. Dat is in dit geval niet anders. Zoals we de afgelopen twintig jaar gewend zijn, is de ‘sky the limit’. Om echter in de ‘sky’ te komen is er wel een gelimiteerd aantal bedrijven dat zich uiteindelijk gaat onderscheiden met echte concepten of programma’s waar je als teler iets aan hebt. In dit kader heeft het netwerk van Berenschot Smart Horticulture een atlas ontwikkeld waarbij je heel snel kunt zien welke bedrijven bezig zijn met datagedreven activiteiten. Je kunt ze er zelfs op filteren. Erg handig om deze snel veranderende wereld terug te brengen tot je behoefte. Natuurlijk zijn op dit moment vooral de pioniers, de initiatiefnemers zichtbaar. Maar iedereen is welkom en kan zich aanmelden. Hoe meer keuze, hoe beter het is voor ons telers.

In onze kassen neemt datagedreven produceren steeds meer toe. Wij hebben echter ook het voordeel dat we zeer goede ervaren telers in dienst hebben, waardoor de noodzaak tot meer digitaal telen minder aanwezig lijkt. Voor de lange termijn is iedereen er echter wel van overtuigd dat alle hulpmiddelen die iets toevoegen gebruikt moeten gaan worden om met meer zekerheid de gewenste uitkomst te realiseren. Gestaag werken wij hieraan zodat de volgende generatie telers, met digitale groene vingers, ons kwaliteitsniveau kan blijven garanderen en gaat werken met betrouwbare programma’s die uit de experimenteerfase zijn overgebleven. Heb er nu al zin in.

Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens

Gerelateerd