Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision-technologie met Artificial Intelligence combineert om 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit. Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen ontvangt het Westlandse bedrijf een investering van 300.000 euro van investeringsfonds UNIIQ.

Elk jaar produceren we in Nederland zo’n 5.400 miljoen kilo groenten, en zo’n 650 miljoen kilo fruit. Vanaf het moment van oogsten totdat het product in de winkel ligt, worden deze groentes en fruit meerdere malen gekeurd en gesorteerd, en gaan ze door vele handen van keurmeesters. Deze keurmeesters letten op een per soort en per merk specifiek setje kwaliteitseisen en kijken of het product niet beschadigd is of teveel afwijkt in kleur en vorm. De eisen die door de inkooporganisaties zoals supermarkten gesteld worden aan de kwaliteit van groenten en fruit zijn namelijk onverbiddelijk en hoog. Het handmatig keuren maakt dit proces niet alleen arbeidsintensief, maar ook foutgevoelig. Tegelijkertijd kampen telers en verpakkers met een grote doorloop in personeel en kunnen ze door capaciteitsproblemen slechts steekproefsgewijs controleren.

Vision-technologie en kunstmatige intelligentie

Gearbox Innovations kwam tot de conclusie dat alle schakels in de keten er belang bij zouden hebben als het keuren en sorteren van groenten en fruit betrouwbaarder, consistenter en sneller zou verlopen. Het Westlandse bedrijf ontwikkelde de GearVision Inspector, een stand-alone digitale keurmeester die een diepgaande kwaliteitsanalyse uitvoert en de GearVision Sorter, die snel in-lijn groente en fruit sorteert op kwaliteitsklasse. Twee apparaten die vision-technologie met kunstmatige intelligentie combineren om snel en accuraat groenten en fruit te kunnen keuren en vervolgens sorteren. Zo krijgt de gehele keten, van veredelaar tot verpakker, toegang tot gedetailleerde en voor hen specifieke keuringen, en een uitgebreide rapportage van de resultaten om de teelt verder mee te optimaliseren. De digitalisatie van de keuring is een belangrijke stap naar het volautomatisch verpakken van groente en fruit.

Opschalen

Om de innovatie verder te ontwikkelen en uit te rollen ontvangt Gearbox een investering van 300.000 euro van investeringsfonds UNIIQ. Dit werd bekendgemaakt door wethouder Karin Zwinkels van gemeente Westland tijdens de Horti Heroes Master Track ‘How to Finance Innovation’ in het World Horti Center te Naaldwijk. Gearbox Innovations zet de investering in om GearVision door te ontwikkelen, zodat er meer productvarianten en -toepassingen komen en ze deze wereldwijd kunnen uitrollen, aldus het persbericht.

Bron: Gearbox. Foto: Gearbox/Angie Peralta.

Gerelateerd