In veel bedrijven is waardevolle data aanwezig. Ook in de agrarische sector. Hoe fijn zou het zijn om deze data te gebruiken als waardevolle input voor het managementteam en hiermee tijd en geld te besparen. Paprikateler Zuidgeest Growers uit Honselersdijk werkt nu een aantal jaar met dit informatiesysteem.

Door met de gratis software Power BI te werken is het mogelijk om eenvoudig inzicht te krijgen in alle beschikbare data uit uw organisatie. Met de software kan data vanuit allerlei bronnen (cloud of on-premise) ingelezen, getransformeerd en gevisualiseerd worden. De kracht van het programma ligt in de eenvoud waarmee databewerkingen uitgevoerd kunnen worden. Met een paar muisklikken kunt u Excel sheets, CSV files of SQL Server tabellen omtoveren tot mooie dashboards. Power BI kan daarnaast ook complexe berekeningen uitvoeren waardoor het een zeer veelzijdig pakket is.

Behoefte aan overzicht bij Zuidgeest Growers

Sinds een aantal jaar werkt paprikateler Zuidgeest Growers uit Honselersdijk met Power BI. Na het volgen van een training bij Waldemar de Haas van Power BI Knowledge gebruiken zij de software om makkelijker besluiten te nemen en tijd en geld te besparen.
Frank Barendse (financieel directeur): “De behoefte aan goede informatie hadden we al jaren. We hebben toen besloten om een professionaliseringsslag te maken. Door onze data aan elkaar te koppelen met Power BI kunnen wij trends signaleren en hebben we meer inzicht in waar kosten vandaan komen en hoe de omzet tot stand komt. We kijken bijvoorbeeld naar trends in het volume of de gemiddelde prijs die een klant betaalt.”

Power BI inzetbaar op vele manieren

Met Power BI zijn overzichtelijke dashboards gemaakt. Frank en Romy (management assistent) volgden samen een cursus om hier zelf mee aan de slag te gaan. Deze worden wekelijks in het managementoverleg doorgenomen. Hierdoor heeft Zuidgeest Growers altijd inzicht in de actuele data. “Je zit er bovenop. Als je nu ziet dat de vraag naar bepaalde verpakkingen stijgt van een klant die hard groeit, kun je de machines daarop aanpassen.  Dankzij de software signaleer je het verband en speel je erop in,” zegt Frank.
Dashboards maken voor een bedrijf is altijd maatwerk toch ziet “De Haas” dat veel bedrijven in de agrarische sector behoefte hebben aan dezelfde managementinformatie. In de basiscursus voor agrarische bedrijven legt hij uiteraard alle basisbegrippen uit van Power BI maar geeft ook veel voorbeelden uit de praktijk.

Arbeidskosten per uitzendbureau

Zo willen veel bedrijven weten hoeveel de gemiddelde arbeidskosten per uitzendbureau zijn, of de hoeveelheid bestellingen van een klant in dezelfde maand van voorgaande jaren. Dankzij Power BI wordt informatie met een druk op de knop gekoppeld en inzichtelijk gemaakt door grafieken en diagrammen. “

Training bij Waldemar de Haas in kleine groep

Om een vliegende start te kunnen maken volgden Frank en Romy een training bij Waldemar de Haas van Power BI Knowledge. In een kleine groep leerden ze aan de hand van een case hoe je data op een duidelijke manier inzichtelijk kan maken. “Het was een goede training. Waldemar nam ons echt mee naar de basis. Door de kleinschaligheid van de groep hadden we alle ruimte om de voor ons relevante vragen te stellen”, vertelt Romy. Dankzij de training konden Frank en Romy al gauw met de software aan de slag.

Veel meer inzicht en betrokkenheid

Het is bij Zuidgeest duidelijk dat het gebruik van Power BI tijd en geld kan besparen. “Iedere week is er een werkoverleg waar onze collega’s bepaalde gegevens voor opzoeken. Dat is straks niet meer nodig. We zetten de computer aan en hebben de meest actuele cijfers paraat”, aldus de financieel directeur. “Verder moesten we vroeger zelf analyses maken van data en dat was tijdrovend. Dat hoeft nu niet meer.”
“We hebben gewoon veel meer inzicht gekregen. We proberen ook de betrokkenheid van mensen te vergroten en de informatie door te spelen naar de rest van het bedrijf. Samen zorgen we ervoor dat we operationeel en financieel beter gaan presteren. Door de transformatie van data naar de juiste informatie kunnen we het bedrijf efficiënter, beter en sterker maken” sluit Frank af.

Ook behoefte aan inzicht?

Power BI is geschikt voor iedereen die meer wil kunnen met beschikbare data binnen de organisatie. Wie zich voor 18 oktober inschrijft voor de basiscursus ‘Aan de slag met Power BI’ ontvangt een eenmalige korting van 10% met de code ONDERGLAS. De training kan ook in company gegeven worden en dan geldt de korting ook. Ga naar leerpowerbi.nl voor het volledige cursusaanbod.
Al na 1 dag kunt u waardevolle dashboards voor uw organisatie maken en delen. Voorkennis is niet nodig. Enige ervaring met Excel is wel gewenst.

Tekst: Rianne de Goeij