Onderzoekers van de Robotics en Cybernetica Research Group (RobCib) van het Centrum voor Automation en Robotics (CAR) in Madrid hebben met succes een drone gebruikt om de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte en CO2-concentratie in een kas te meten.

Hiervoor gebruikten de onderzoekers een consumentenmodel drone met vier rotors, wifi en een HD camera, die ze uitrustten met verschillende sensors. Deze Parrot AR.Drone 2.0 vloog 20 minuten rond in een kas in Almeria en verzamelde ‘live’ data van de kas naar een computer, die de gegevens koppelde aan een plattegrond van de kas.

Sensoren

De drone was uitgerust met sensoren voor temperatuur, vochtigheid, lichtsterkte en CO2-concentratie, en een controller om deze gegevens te verzamelen en naar een draadloos netwerk te sturen. Uit een analyse om de optimale positie voor deze sensoren te bepalen bleek dat de propellers geen invloed hebben op de metingen.

De onderzoekers zien duidelijke voordelen boven alternatieven zoals sensornetwerken. De quadrotor kan autonoom voorgeprogrammeerde routes volgen in de kas of vrij bewegen op zoek naar afwijkingen in de metingen, waarmee klimaatsystemen kunnen worden verbeterd en bewaakt. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Sensors en opent de deur naar het gebruik van drones in kassen.

Bron: Phys.org. Foto: Parrot