In deze weken richting het voorjaar is het bepalen van de juiste belichtingsstrategie belangrijk. Alle belichte tomatengewassen zijn inmiddels weer in productie en staan goed in balans. Het gewas is sterk en generatief genoeg. Nu is het zaak om dat ook zo te houden. Belichting is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Meer belichten betekent meer productie. Het gewas moet dat echter wel aankunnen. Daarom is het belangrijk om het klimaat goed in de gaten te houden. Daar zijn een paar spelregels voor. Kernvraag is: kan de plant het vocht overdag op peil houden? Mijn advies is om het spel te spelen en de kastemperatuur te laten oplopen tot 25-26°C. Als de vochtigheid in de kas te veel daalt met de lampen aan – onder een absolute luchtvochtigheid van 15 g/m3 – dan is het raadzaam om eerst de buisverwarming uit te zetten en dan pas de lampen af te schakelen. Houd daarbij in gedachten dat een vegetatief gewas het vocht beter vasthoudt en dat bij een generatief gewas de lampen dus eerder uit moeten.

Etmaaltemperatuur in de gaten houden

Verder is het in deze tijd van het jaar zaak om de etmaaltemperatuur in de gaten te houden. Omdat we overdag het vocht in de kas op peil willen houden, leidt dat automatisch tot meer koelte in de nacht, als je een ideale etmaaltemperatuur van 19-19,5°C wilt realiseren. Zie je dat je ’s nachts te weinig ruimte hebt om te compenseren, doe dan later de lampen aan. Als de lampen aangaan moet het minimaal 17°C zijn in de kas. Houd dus eventueel een langere donkerperiode aan.
Bij scheurgevoelige tomatensoorten, zoals cherrytomaten, is het van belang om langer 50% van de lampen aan te houden. Omdat de kop dan beter wordt verwarmd en de worteldruk afneemt kunnen gescheurde vruchten worden voorkomen. In zijn algemeenheid is het zaak om bij koud en donker weer niet alle lampen tegelijk uit te zetten.

Tekst: Willem Valstar, StarGrow Consultancy.

Gerelateerd