De vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge richt zich op het autonoom en zo duurzaam mogelijk telen van dwergtomaten. Een ras dat is ontwikkeld als sierteeltgewas wordt hierbij voor het eerst geteeld als productiegewas. Een interessante case voor de veredelaar van de dwergtomaat. “Er worden andere teeltkeuzes gemaakt en er ontstaat duidelijk een ander planttype.”
In de huidige editie van de Autonomous Greenhouse Challenge doen vijf teams van over de hele wereld hun best om zo goed mogelijk van afstand en autonoom een gewas te telen. Ze sturen de teelt aan met zelfontwikkelde software. De kosten en behaalde resultaten worden nauwlettend gemonitord. Het team dat het beste financiële resultaat behaalt, komt uiteindelijk als winnaar uit de bus. De challenge, die medio december afloopt, wordt gefaciliteerd door WUR in Bleiswijk. Ook sturen WUR-experts de teelt in een referentiekas aan. Daarnaast is een begeleidingscommissie (BCO) van sponsoren en telers betrokken.
Sjors Verheij van Vreugdenhil Young Plants in De Lier is aangesloten bij deze BCO. “Het dwergtomatenras, F1-1284, dat in deze editie wordt geteeld is ontwikkeld door Vreugdenhil Breeding & Seeds. Dat is onze veredelingstak”, vertelt hij. “Wij kweken de planten op en zetten de pluktomaten al meerdere jaren in de markt. Dit doen we onder de vlag van ons Pick-&-Joy-concept. De planten worden in onder meer tuincentra verkocht aan consumenten. Om die reden is sprake van een geleidelijke afrijping van de vruchten en is de productie dus ook gespreid. In de wedstrijd wordt het ras voor het eerst geteeld als een productiegewas.”
Andere insteek
De teelt van de dwergtomaat als productiegewas is voor Verheij het meest interessante aspect. “Hoewel de teeltstrategieën van de diverse teams duidelijk verschillen, bijvoorbeeld qua belichting en temperatuurregime, sturen ze er allemaal wel op aan om een derde van de vruchten gelijktijdig rijp te laten zijn. Dit is immers cruciaal voor een productiegewas. We weten nog niet of dit doel haalbaar is, de vruchten zijn nog niet rijp, maar je ziet dat er hele andere keuzes worden gemaakt en een ander planttype ontstaat dan bij ons in de plantenkwekerij.
Verheij vervolgt: “Wij sturen op geleidelijke afrijping van de trossen en een compact gewas met een goede bladkwaliteit. In de challenge zie je meer strekking in het gewas. Dit is bij een productiegewas ook minder een probleem dan bij een sierteeltgewas voor de consument.” Daarnaast viel het hem op dat de planten relatief laat wijder werden gezet. “Wij doen dat doorgaans eerder om strekking te vermijden en geel blad onderin te voorkomen. Maar in een productieteelt is het minder relevant hoe een gewas eruit ziet. De insteek is heel anders en dat zie je duidelijk terug.”
Ontwikkeling teeltsysteem
Volgens Verheij zal de challenge meer inzicht geven in kansen van de dwergtomaat als productiegewas. “Als de resultaten positief zijn, kunnen we wellicht een nieuw productiesysteem voor tomaten opzetten. In de proef bij WUR staan de planten op tafels, maar voor een verdere uitrol moet een specifiek teeltsysteem worden ontwikkeld. Een gotensysteem, zoals bij sla, is bijvoorbeeld een optie voor de dwergtomatenteelt. Dan is dieven, bladplukken en het laten zakken van planten niet meer nodig. Ook kan de plant op termijn naar een oogstrobot gebracht worden in plaats van de oogstrobot naar de plant. Maar het een en ander moet natuurlijk wel rond te rekenen zijn; een goede kosten-batenanalyse is essentieel.”
Unieke kans
Los van het gebruik van het dwergtomatenras is de challenge volgens Verheij van groot belang voor de wereldwijde glastuinbouw. “Goede telers en productiemedewerkers worden steeds schaarser. Dus moet je zoeken naar manieren om handjes te besparen en een teelt autonoom aan te sturen. Dit is een must richting de toekomst. Daarbij is de wedstrijd een unieke kans om Nederland verder te profileren als voorloper in de glastuinbouw. Mensen van alle continenten kijken immers mee.”
In de november-editie van Onder Glas leest u een uitgebreid artikel over de vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge. De ontknoping is live te volgen op het dashboard via www.autonomousgreenhouses.com.
Tekst: Ank van Lier