Voor een gezelschap van internationale gasten heeft tomatenteler Ted Duijvestijn recentelijk de circulaire aanpak van zijn bedrijf uiteengezet. Niet alleen de bekende geothermiebron, waarmee hij bijna 20 hectare kassen verwarmt, maar ook het circulaire watergebruik en de inzet van groene afvalstromen kwamen als voorbeelden voorbij.
Circulariteit wordt steeds belangrijker in de tuinbouw. Ted Duijvestijn, tomatenteler in Pijnacker, wil het gebruik van afval maximaliseren en de inzet van hernieuwbare energiebronnen verhogen. “We zijn op weg naar een circulaire economie waarin duurzaamheid en sociale innovatie een sleutelrol spelen. Het is erg belangrijk om ons op die toekomst te concentreren en we moeten nu beginnen.”
Circulair tuinbouwsysteem
Samen met collega-telers, mensen uit de industrie en met onderzoekers en studenten aan universiteiten zoekt Duijvestijn naar diverse oplossingen waarmee hij kan innoveren en die kunnen leiden tot een circulair tuinbouwsysteem. Zo gebruikt hij al aardwarmte, maar Duijvestijn is ervan overtuigd dat we ook veel meer kunnen doen met ‘groene afvalstromen’, zoals restanten stelen en bladeren van planten en onverkoopbare groenten en fruit.
Gewasresten als brandstof
“We onderzoeken hoe we kunnen verdienen aan gewasresten – we zien het als brandstof of als een middel voor productontwikkeling”, zegt hij. Duijvestijn experimenteert met het verpakken van producten gemaakt van tomatenbladeren en het maken van een doos die gedeeltelijk is gemaakt van de stelen van tomatenplanten. “We gebruiken zoveel verpakkingen van karton en papier, we dachten dat het geweldig zou zijn als we onze eigen verpakkingen konden maken met vezels van de bladeren van onze tomatenplanten. Nu is de uitdaging om op te schalen – tot nu toe hebben we 50.000 verpakkingen geproduceerd, maar we zouden er 500 miljoen moeten produceren om impact te maken.”
Verpakkingen uit plantresten
In aanvulling op mogelijke verpakkingen uit plantresten, ontwikkelde Duijvestijn ook een duurzame droogmachine ontwikkeld voor overmatige opbrengst. “Als we een productoverschot hebben en onze installaties produceren overtollige warmte, dan droogt de machine tomaten. We brengen zo een speciaal merk van in de oven gedroogde tomaten en tapenades op de markt.” Ook water ziet Duijvestijn als een circulair onderwerp. “We streven naar 100% hergebruik van water”, zegt Duijvestijn. De belangrijkste watervoorziening is regenwater dat via de daken van de kassen wordt opgevangen. Het doel is om voldoende overtollig regenwater uit de winterperiode op te slaan zodat het in de zomer kan worden gebruikt.
Geothermie voor de omgeving
Veel bekender is het circulaire voorbeeld van de aardwarmte, waarmee Duijvestijn -als een van de eerste in de tuinbouw- experimenteerde. “In 2012 hebben we een put van 2300 meter diep geboord. De warmte die we daaruit oppompen, gebruiken we in de kassen, waarna we het afgekoelde water terug in de grond brengen. Voor dit geothermische project werkte Duijvestijn samen met geologen en studenten van de Universiteit Delft. “Behalve onze kassen, willen we een naburig gebied voorzien van onze overtollige warmte”, zegt Duijvestijn. “Dit concept is ook zakelijk een zeer verstandig zet.”
Bron: EIP-AGRI