Olij Rozen International/Olij Breeding uit De Kwakel sluit zich aan bij de Nederlandse marktleider in de sierteeltveredeling Dümmen Orange. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over de overdracht van aandelen.

De overname van familiebedrijf Olij stelt Dümmen Orange in staat haar assortiment uit te breiden. De activiteiten van Olij op het gebied van veredeling, vermeerdering en de productie van rozen in Zuid-Amerika, Afrika en Nederland bieden Dümmen Orange meer mogelijkheden om innovaties op de markt te brengen voor kwekers.

DNA-markers

“Onze activiteiten zijn zeer complementair”, zegt Ruud Olij, directeur van Olij. “De overname door Dümmen Orange zal ons in staat stellen om een breder assortiment te ontwikkelen, waarbij we gebruik kunnen maken van hun technische kennis en logistiek.” De fusie brengt ook voordelen op het gebied van ziektebestrijding en fytosanitaire oplossingen, verwacht Dümmen Orange. Kennis op het gebied van DNA-markers zal ook worden gedeeld met Olij, waardoor rozen gerichter kunnen worden ontwikkeld, met bijvoorbeeld resistenties tegen ziekten en plagen. Dit met het doel zowel de teelt als het product milieuvriendelijker en duurzamer te maken, aldus het persbericht.
Olij is een belangrijke wereldwijde veredelaar en vermeerderaar van rozen. Met vermeerderings- en productiefaciliteiten in Nederland, Kenia en Ethiopië kan Olij zijn producten leveren aan telers en exporteurs wereldwijd. Olij staat bekend om zijn grote expertise op dit vakgebied, evenals de professionele support- en after sales service.
Dümmen Orange is marktleider in het ontwikkelen van snijbloemen, potplanten, perkplanten, bollen, vetplanten en vaste planten. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 200 miljoen euro. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 6.000 mensen. Grootaandeelhouder van de Nederlandse onderneming is het Britse BC Partners. Deze bedrijvenopkoper nam Dümmen Orange precies een jaar geleden over.