In februari heb ik de Kilimanjaro beklommen, de hoogste berg van Afrika, met een top van 5.895 meter. Alhoewel ik geen bucketlist heb, kwam dit op mijn pad en besloot ervoor te gaan. De Lomosho-route bleek een schot in de roos. De omgeving was adembenemend mooi en de gestage klim naar boven ging langzaam genoeg om aan de hoogte te wennen en de top te halen.

In Nederland willen we vaak alles snel doen en zitten er niet genoeg uren in een dag. De belangrijke les waar ik weer op gewezen werd om de top te halen, is hoe belangrijk het is om een plan te hebben, om iedere dag op tijd op te staan, een goed team om je heen, je spullen goed voor elkaar en stap voor stap de juiste kant op lopen. Obstakels; daar ga je omheen of overheen!

Na maanden van voorbereiding is ons voorjaar dan ook weer begonnen. De lente is veruit mijn favoriete tijd van het jaar. De donkere dagen verdwijnen en het zonnetje maakt meer impact. Prachtige kleurrijke viooltjes zijn op weg naar de winkels en zoals ieder jaar is het weer de onvoorspelbare factor met een behoorlijke invloed op de verkopen. Het kan letterlijk vriezen of dooien. Wat doen we om daar mee om te gaan, wordt me regelmatig gevraagd.

Normaal kan ik goed slapen, maar soms lig ik weleens wakker. Dit zijn dan altijd zaken die we zelf in de hand hebben. Het weer hebben we niet in de hand en daar kan ik dus niet van wakker liggen. Dat is onderdeel van de business en de onzekerheid dit het met zich meebrengt. De focus ligt daarom op zaken die we kunnen beïnvloeden, zoals het juiste assortiment, een goede voorbereiding, de juiste mensen en problemen oplossen. Wat dat betreft lijkt ons werk op het bedwingen van een berg. Iedere dag is een stap en elke week een beklimming. Obstakels; daar gaan we omheen of overheen. Ik wens iedereen een hele fijne lente toe.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens