In de september editie van Onder Glas draait het om het thema teeltwisseling. In het verlengde hiervan is er in de verhalen veel aandacht voor kashygiëne. Een onderwerp dat echt het verschil kan maken; dat ervaren wij dit jaar aan den lijve!

Lange tijd hadden we veel last van het komkommerbontvirus. Om hier korte metten mee te maken, namen we begin dit jaar extra hygiënemaatregelen. Zo hangen er nu houders aan de kaspoten, waar medewerkers hun drinkfles in kunnen zetten. Deze staan dus niet meer op de grond. Ook zijn emmertjes met ontsmettingsmiddel opgehangen, waar medewerkers hun handen kunnen ontsmetten als ze uit de rij komen. Daarnaast vervangen ze hun handschoenen. En we hebben nu speciale houders voor de messen en schaartjes. Voorheen hingen we deze met magneten aan de muur. Dat werkte niet optimaal; ze vielen regelmatig op de grond.

Sinds begin dit jaar draaien onze drie komkommerkassen in Helmond helemaal op zichzelf. Iedere kas heeft zijn eigen medewerkers en oogstkarren. Er vindt geen uitwisseling − en dus ook geen kruisbestuiving − meer plaats.

Dit alles maakt een gigantisch verschil; we hebben een enorme sprong voorwaarts gemaakt en de virusdruk weten te minimaliseren. Begin dit jaar vond ik een paar aangetaste planten en vier weken geleden nog een paar; dat is alles. En door deze planten meteen te ruimen, wisten we verdere verspreiding te voorkomen. Ook het feit dat onze medewerkers de hygiëneregels heel serieus nemen, draagt hier natuurlijk aan bij. We besteden overigens ook veel tijd aan het instrueren van onze mensen.

Een ander pluspunt: het is veel rustiger in de kas. Het feit dat er minder beweging is tussen de locaties en nauwelijks sprake is van virusdruk zorgt voor minder stress. Dat is relaxed en prettiger voor iedereen. Aandacht voor hygiëne kan dus heel veel opleveren, op veel fronten. Daarbij: relatief kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. En op sommige vlakken doen we nu zelfs minder dan voorheen. Zo vervangen we de drainslangen niet meer tijdens de teeltwisseling, ook halen we de druppelslangen niet meer omhoog. Hoe minder je eraan zit, hoe minder snel kruisbestuiving op de loer ligt. We werken dus vooral slimmer, minder ‘hap-snap’ en meer met beleid!

Peter van Ninhuys, teeltmanager komkommer bij Van Gog Kwekerijen Helmond