Wie niets meegekregen heeft over de klimaat- of de CO2-heffingsdiscussie, is een gezegend persoon. De discussie gaat erover wat wij als mensen kunnen en moeten doen om de opwarming van de aarde tegen te houden. Ja, u leest het goed; wij, mensen, zien de aarde tegenwoordig als ons ‘huis’ waarin we de thermostaat hoger en lager kunnen draaien.

Omdat we geen fysieke knop hebben gevonden, hebben we een soort virtuele thermostaatregelaar gevonden in de vorm van een CO2-knop. Als we hieraan draaien wordt het warmer of kouder. Op dit moment staat hij in de opwarmstand en dat willen we niet, want dan wordt het in Nederland lekker weer en komt er nooit meer een Elfstedentocht. We hebben onszelf ten doel gesteld die knop helemaal in te duwen naar de koude kant. Met andere woorden, we moeten alle CO2-uitstoot neutraliseren zodat de aarde niet verder opwarmt.

Een ontboezeming: ik ben teler, beetje wetenschapper en ondernemer. Als wetenschapper voelde ik me meer aangetrokken tot de klimaatsceptici. Ik zie mezelf niet als klimaatontkenner, want dat klinkt als ontkennen dat we bestaan en in die filosofische fase van mijn leven zit ik nog niet. Ook is het raar dat een teler van natuurproducten tegen de natuur zou zijn. Dus ontkennen is geen optie. Wel ben ik sceptisch, want als wetenschapper is kritisch bevragen je eerste natuur. Maar sinds vanmorgen werd de ondernemer in mij spontaan klimaatfanaticus na het lezen van het bericht over Thomas Cowther en zijn bomenplan.

Hij wil namelijk een biljoen (duizend miljard) bomen laten planten op aarde de aankomende decennia. Maar, waarom nog decennia daarop wachten? Ik denk dat als de Nederlandse tuinbouw haar schouders eronder zet, wij prima in staat zouden zijn om die hoeveelheid jonge boompluggen wereldwijd te leveren de aankomende jaren. Dan realiseren we veel eerder dan gepland de CO2-reductie die zo fel wordt gewenst. Wellicht kunnen we zelfs iets meer leveren, zodat we Nederland nog iets kouder kunnen maken en we gemiddeld iedere tien jaar een Elfstedentocht kunnen schaatsen. Mijn buurmeisje Amber van Benthem zou dan nog twee kansen krijgen om in de voetsporen van haar vader en oom te kunnen treden. Hoe gaaf zou dat zijn?

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.

Gerelateerd