De Nederlandse start-up Source.ag meldt de succesvolle afronding van een nieuwe financieringsronde. Het bedrijf dat systemen op basis van kunstmatige intelligentie voor glastuinders ontwikkeld krijgt een extra financiering van 4 miljoen dollar.

De extra investering werd verdeeld tussen SK networks, die via zijn Amerikaanse investeringsmaatschappij Hico Capital investeerde, en de bestaande investeerder MIT-affiliated E14 fund. Het totale investeringsbedrag in de start-up komt uit op 27 miljoen dollar. Begin dit jaar maakte het techbedrijf bekend dat het 23 miljoen dollar had opgehaald, geleid door bestaande investeerders Astanor Ventures, Acre Venture Partners en diverse Nederlandse telers. De afzetorganisaties Harvest House en Growers United investeren ook in het bedrijf van Ernst van Bruggen en Rien Kamman.

Opbrengsten voorspellen

Het techbedrijf zal de nieuwe fondsen gebruiken om de ontwikkeling van zijn producten te versnellen en is van plan om later dit jaar nieuwe AI-producten te introduceren. Die producten bieden glastuinders ondersteuning over de optimale manier om hun gewassen te laten groeien. Door gebruik te maken van een ‘digital twin’ van een kas, kan het systeem Source Cultivate de plantbiologie simuleren en verwachte hulpbronnen en opbrengsten voorspellen voor alle weken.
Deze innovatieve technologie is ook afgestemd op specifieke plantvariëteiten of -rassen, waardoor telers weloverwogen beslissingen kunnen nemen en hun oogstopbrengsten kunnen maximaliseren. De nieuwe financiering zal het bedrijf helpen om de inzet van kunstmatige intelligentie verder uit te breiden zodat nog meer soorten gewassen en teeltmethoden kunnen worden ondersteund.

Faciliteiten efficiënter laten werken

Door samen te werken met enkele van ‘s werelds beste telers, werkt de start-up aan veilige, betrouwbare en klimaatbestendige voedselproductie op wereldwijde schaal. Glastuinbouw is een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie: een kas produceert tot wel 15 keer hogere opbrengsten zonder dat er vruchtbare grond nodig is en gebruikt tot wel 20 keer minder water in vergelijking met traditionele landbouwmethoden.
Dankzij de geavanceerde AI-technologie kunnen telers wereldwijd hun groei versnellen en hun faciliteiten efficiënter laten werken, wat resulteert in een hogere opbrengst van groenten en meer duurzame praktijken. Het bedrijf richt zich wereldwijd op de grootste verse groentensegmenten, zoals tomaat en paprika, met de ambitie om uiteindelijk alle groente- en fruittelers te helpen.

Samenwerking met vooraanstaande Nederlandse telers

Rien Kamman, CEO en medeoprichter van Source.ag: “De wereldwijde vraag naar glastuinbouw stijgt, maar de groei wordt gehinderd door het tekort aan ervaren telers en ongekende economische en klimaatgerelateerde uitdagingen. We zijn er trots op om samen te werken met vooraanstaande Nederlandse telers om een AI-platform te creëren dat hen wereldwijd in staat stelt hun groei op korte en lange termijn te versnellen en hun oogstgroei te optimaliseren.”