Teeltbedrijf SO Natural uit Moerkapelle stopt met het telen van potplanten. De hoge gasprijs is het bedrijf fataal geworden. Met de teelt en verkoop van 14 miljoen orchideeën per jaar was het familiebedrijf Smaal Orchideeën de grootste phalaenopsisteler ter wereld.

Het teeltbedrijf ontstond in 2008 door de fusie van twee van de bedrijven van de broers Smaal in Moerkapelle en Bleiswijk. In totaal 18 ha aan glas en 2 ha opkweek. De broers leverden hun planten aan supermarkten en winkelketens door heel Europa. In 2021 was moederbedrijf SO Group goed voor een omzet van 38,5 miljoen euro, en een nettowinst van 2,7 miljoen euro.

Problemen

Het bedrijf kende eerder al forse problemen. In een Onder Glas artikel van november 2016 meldde algemeen directeur Martin Smaal dat 2009 een jaar was met dramatische opbrengsten. Uit dat artikel:
‘Ondanks een goed businessmodel en een klinkende ondernemersvisie blijft een tuinbouwbedrijf kwetsbaar als externe omstandigheden veranderen. Dat ondervond de familie Smaal, die door een fusie in 2008 het grootste potorchideeënbedrijf ter wereld werd. Daarna sloeg de crisis in de tuinbouw toe. Een streng financieel beleid en professionalisering van de organisatie hielp hen er doorheen.’ Martin Smaal: “Het was een lastige tijd, maar we hebben er ook veel van geleerd.”
Nog maar net bekomen van een enorme investering stortte de phalaenopsismarkt in 2009 echter volledig in. Het bedrijf had destijds een tekort aan liquide middelen. Daardoor belandde het bedrijf op de afdeling bijzonder beheer bij de financiers, de Rabobank en de ABN Amro. Een paar jaar later wist het bedrijf weer een mooie winst te behalen en kwam het in rustiger vaarwater.

Nieuwe eigenaar

De laatste jaren ging het duidelijk weer minder goed. Uit de jaarrekening over 2021 blijkt dat de laatste jaren sprake was van ‘een verslechtering van de netto kasstromen, druk op de liquiditeit en het niet kunnen voldoen aan het convenant en aflossingsschema met de banken’.
In 2021 is de SO Group voor 80 procent in handen gekomen van investeringsbedrijf Watertoren Hazerswoude, het moederbedrijf van de regionale supermarktketen Hoogvliet. Martin Smaal bleef directeur, en ook andere familieleden bleven in dienst.
In augustus 2022 besloten de aandeelhouders de teeltactiviteiten van SO Natural te stoppen vanwege de extreme gasprijs waardoor een rendabele teelt niet meer mogelijk bleek. Hierdoor komen de 200 medewerkers op straat te staan. De onderneming wordt de komende jaren geliquideerd.