Met 54.000 bezoekers (2019: 52.800) uit meer dan 100 landen was de internationale bloemen- en plantenbeurs IPM Essen 2020 nog succesvoller dan in 2019. Smit Kwekerijen uit Sappemeer – gespecialiseerd in groene kamerplanten – was vier dagen paraat. Robin Smit: “We hebben klanten uit de hele wereld, waaronder Japan, Zuid-Korea en de VS in onze stand gehad.”

Staat u vaker op deze beurs?

We komen al jaren op de IPM en staan ook al jaren op dezelfde plek. Een voordeel is dat mensen je dan weten te vinden. We proberen wel steeds onze stand te vernieuwen.

Wie treft u op de IPM?

Het is zeer internationaal publiek, met relaties uit de hele wereld. Bezoekers uit Japan, Zuid-Korea en de VS zijn met name geïnteresseerd in onze activiteiten in Young Plants. Zo’n beursstand is heel laagdrempelig om nieuwe internationale contacten aan te knopen. In de loop der jaren hebben we zo al mooie samenwerkingen opgebouwd via de IPM. Naast nieuwe contacten leggen is het ideaal om hier bestaande banden aan te halen.

Wie zijn uw afnemers?

Wij verkopen onze planten vooral via exporteurs, maar tijdens de beurs was er ook veel gelegenheid om de eindklanten van onze planten te ontmoeten. Dat zijn met name retailers en tuincentra. Het was heel leuk en waardevol om juist ook hen te spreken; zo krijgen we ook directe feedback op ons assortiment. Dat is belangrijke kennis om rekening mee te houden bij assortimentsuitbreiding en ontwikkeling van nieuwe producten.

Wat voor producten bijvoorbeeld?

Wij hebben een paar jaar geleden de Eden Collection gelanceerd, bestaand uit diverse themaconcepten waaronder de Eden Specials en Eden Jungles met een breed assortiment planten met bijpassende potten en glazen. Het verhaal daarachter is nog niet zo bekend, daar helpt een gesprekje op de beurs erg bij.

Wat vraagt de beurs van uw organisatie?

Vier dagen een stand bemannen, met in totaal zeven mensen vraagt wel wat voorbereiding van ons. Om de opbrengst uit alle gesprekken goed te benutten hebben we gespreksformulieren in de stand liggen, zodat we achteraf zicht hebben op wie we gesproken hebben en welke vervolgacties dit vraagt.

Tekst: Koen van Wijk