Franse tomatenkwekers Pascal Delahaye en Matthieu Serrault van Le Jardin de Rabelais hebben de eerste tomaten onder volledige LED-topbelichting geoogst. Dit deden zij in de onlangs opgeleverde SuprimAir-kas, gebouwd door Certhon. De nieuwe kas is 3,3 hectare groot, wat het totaal areaal van de Franse teler tot 15 hectare laat groeien.

De telers van Le Jardin de Rabelais in het Franse plaatsje Avoíne richten zich bewust op het hogere segment in de markt. In de kassen worden zowel fijne trostomaten als cherrytomaten geteeld. Eigenaar Pascal Delahaye koos voor de variëteit Piccolo die een goede smaak heeft maar, zoals hij zegt, niet gemakkelijk te telen is.

Twee keer SuprimAir-kas

Delahaye startte het bedrijf in 1989 en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een omvang van 15 hectare. In 2012 bouwde Certhon al een eerste SuprimAir-kas van toen 1,6 hectare. Bij zijn meest recente uitbreiding koos Delahaye voor de tweede keer voor een SuprimAir-kas, ditmaal uitgerust met LED topbelichting. De combinatie SuprimAir-kas met LED topbelichting, resulteert in een uiterst moderne kas met een relatief laag energieverbruik en een jaarrond ideaal klimaat.

Bijzonder geconditioneerde kas

De SuprimAir- kas is een bijzonder geconditioneerde kas, ontwikkeld door Certhon, waarin de teler temperatuur en vochtigheid nauwgezet naar zijn hand kan zetten zodat het kasklimaat tot in de finesses beheersbaar is. Door een slim samenspel van kas, ventilatie, koeling en sturing is het mogelijk om jaarrond een optimaal klimaat te creëren. De ideale temperatuur en relatieve luchtvochtigheid worden gecombineerd met een laag energieverbruik en lagere ziektedruk.