Arcadia Chrysanten gebruikt sinds begin dit jaar gedroogde koeienmest voor de teelt van pluischrysanten. Een pilot met tot nu toe goede resultaten, zegt teler Bart van Ruijven. “Koeienmest is beter voor het bodemleven dan kunstmest en de bodem wordt er weerbaarder van tegen bijvoorbeeld insecten. We willen graag minder kunstmest gebruiken.”
De pilot met gedroogde mest vindt plaats op een van de drie locaties van Arcadia in De Lier. De gedroogde mest wordt met een machine over de grond verspreid en vervolgens 15 cm in de bodem ingefreesd, vertelt teler Bart van Ruijven. “Koeienmest is beter voor het bodemleven dan kunstmest, we hopen er meer humus mee in de tuin te krijgen. Het is echter niet zo dat we nu ook zwaardere chrysanten oogsten.”
Minder kunstmest
Het idee van gedroogde mest in de chrysantenteelt is voortgekomen uit de wens van Arcadia om minder kunstmest te gaan strooien. Als daarvoor in de plaats koeienmest kan worden gebruikt, kan daarmee een stapje worden gezet in een oplossing voor de huidige mestproblematiek, was een volgende gedachte. “Je kunt ook mestkorrels kopen, maar die zijn zo steriel gemaakt, dat het leven eruit is”, zegt Van Ruijven. De mest wordt geleverd door Loonbedrijf Willem Van der Drift uit Zoeterwoude en is afkomstig van melkveehouders in de buurt.
Struikelblok
De mestwetgeving vormde wel een struikelblok om gedroogde mest aan te voeren, zegt Van Ruijven. De teler belde met RVO, die het een ‘leuk idee’ vond, maar hem doorverwees naar LNV. Daar reageerde men positief, maar het antwoord was ‘nee, het kan niet’. Dan maken we er een pilot van, besloten ze bij Arcadia.
“We kregen te maken met allerlei regelgeving op mestgebied. Zo moet elke vracht worden gewogen, we moeten gebruik maken van een gecertificeerde transporteur die met gps rijdt en van elke vracht moet een analyse worden genomen door bijvoorbeeld Eurofins. Die regelgeving maakt het product duur. Dat is jammer.”
Containerbakken
Van Ruijven en Van der Drift kwamen via via met elkaar in contact. De loonwerker heeft een mobiele mestscheider die van boer naar boer gaat, om mest te scheiden voor boxbedekking. In eerste instantie leverde het loonbedrijf de gedroogde mest in bigbags, maar dat bleek te nat voor de chrysantenteelt. Nu komt er elke twee weken een vrachtwagen met twee containerbakken gedroogde mest, 60-70 kuub.
Constante kwaliteit
Het product wordt los gestort en met een speciaal daarvoor aangeschafte machine in de kas gestrooid. Arcadia mag 320 kg/ha fosfaat gebruiken, waarvan 80 kg/ha uit dierlijke mest. Die 80 kg/ha is een beperkende factor, zegt Van Ruijven. “Dat betekent dat we slechts twee keer per jaar gedroogde mest mogen strooien − dan zitten we al aan die 80 kg/ha − terwijl we jaarlijks vijf ronden chrysanten in de kas telen. Dat is jammer, want zoveel fosfaat gebruiken we niet.” Van Ruijven strooit 3 kuub gedroogde mest op 1000 m². Hij heeft het liefst mest van constante kwaliteit.
Oplossing mestproblematiek
Van Ruijven en Van der Drift denken dat gedroogde koeienmest in de glastuinbouw een kans is voor boeren en telers. De loonwerker heeft 26 klanten op de mestscheider, van wie de helft mest moet afzetten. “Als er meer telers enthousiast worden, hebben we ook meer boeren nodig. Dan gaat het balletje rollen. De glastuinbouw kan zeker een rol spelen in een oplossing voor de mestproblematiek”, zeggen zij.
Tekst en beeld: Annemarie Gerbrandy