Wij waren in 2017 het referentiebedrijf bij de toen vrij revolutionaire proef met Het Nieuwe telen (HNT) bij Delphy. Ik heb het nog even teruggezocht: maar toen energie nog minder het probleem was trokken wij ons scherm altijd zo snel mogelijk open. Voor het eerst werkten we met een PAR-meter in de kas en toen bleek dat we tot 1 april 25% meer licht hadden toegelaten dan in de proef.

Inmiddels is onze teeltstrategie veranderd en vanaf het moment dat we zaden telen werken we met vaste PAR-sensoren. Sinds wij ook data gedreven telen gaan we niet meer uit van het buitenlicht, maar van wat de plant werkelijk ontvangt. Wij baseren onze etmaaltemperatuur inmiddels hierop. Het blijft dan ook bijzonder dat iedereen nog zo bezig is met het aantal joules buiten van de vorige dag, terwijl die plant de hele dag een scherm boven zijn hoofd heeft gehad. Dat is toch best raar?

Laatst bezocht ik met mijn HNT-groep de belichtingsproef komkommer bij Botany in Horst. Daar kunnen ze de spectra schakelen en dimmen. Echt een mooie manier om elektra te besparen en de plant op het juiste moment het juiste licht aan te bieden. In deze kas hingen meerdere PAR-sensoren om te meten hoe effectief het blad onder in het gewas nog is. Deze bladeren zouden er dus gewoon af kunnen en gaan daarmee nog weer een stap verder.

De nieuwe kennis die ik heb opgedaan kan ik toepassen in de verschillende teelten bij MR Seeds, maar meer dan dat. Sinds 1 december 2022 heb ik de buurman erbij gekocht. Hier gaan we paprika’s telen voor Growers United. Nadat ik twee jaar geleden afscheid nam als lid van Harvest House ben ik nu drie jaar later toch weer paprikateler. Redenen te over: stilstand is achteruitgang, waterberging wordt komende jaren zeer belangrijk, zeker in verband met nieuwe regelgeving vanaf 2027, we kunnen nu twee WKK’s optimaal inzetten op twee buffertanken in plaats van twee solo ketelhuizen. Deze kwekerij valt onder de vlag van Personal Vision, dat samen met Nick en Roy Persoon ook mooie stappen heeft gezet. We gaan deze uitdaging met ons drieën aan om een mooi team te bouwen én mooie producten te telen.

Maikel van den Berg, zaad- en paprikateler in Bleiswijk