Afgelopen week deed ik met Jonathan, onze oudste zoon van 3, een bakkie bij mijn ouders. Hij was een beetje gek aan het doen en had de grootste pret. Mijn moeder, die er wel om kon lachen, zei ‘wat ben je toch een kwibus’. Bij dat woord moest ik terugdenken aan het onderwerp dat even daarvoor op het journaal was, namelijk meneer Wiebes.

Wellicht dat er een verbod komt op gasgestookte ketels voor woningen en moeten we allemaal van het gas af, zo lijkt de redenatie. Zouden ze dat werkelijk menen? Of zou het een beetje gekdoenerij zijn? Het geeft in ieder geval aan dat energiebesparing meer dan ooit een hot item gaat worden.

We hebben de afgelopen jaren veel bereikt op gebied van energiebesparing. Percentages van 20 tot 30% zijn onder andere door inzet van Het Nieuwe Telen zeker geen uitzondering; en dat is iets om trots op te zijn. Maar om dan te zeggen: ‘we gaan even van het gas af’, dat gaat toch wel heel ver. En stel dat we dat zouden doen, hoe komen we dan aan voldoende CO2? Vergroening is erg belangrijk en ik ben daar zelf zeker een voorstander van, maar dan wel op een slimme manier. Een paar zonnepaneeltjes, die nog meer belastend blijken te zijn voor het milieu dan fossiele brandstof en die alleen rendabel te rekenen zijn met subsidie, lijkt me dan niet genoeg.

Als je daarnaast de verhalen hoort uit Duitsland, dan schrik je jezelf groen en geel. Wat daar mede door dit soort subsidies op groene energie voor een kilowatt stroom moet worden betaald? Dat moet toch beter kunnen? Om Groningen minder te belasten graag dus wel groen, maar met minder geel!

Het inzetten van een flexibeler stroomnet is de eerste stap die daar goed bij past. Zo kunnen we op momenten dat het kan en stroom goedkoop is, deze inkoop van het net afnemen in plaats van zelf te draaien. En kan dat niet dan starten we onze zeer efficiënt werkende WKK’s op, om zo terug te leveren of zelf te gebruiken voor de belichting. Dan is een passende CO2 bron wel een must. Wellicht dat het afvangen daarvan uit de buitenlucht een mogelijkheid is. Of zou er ook in de Bommelerwaard eindelijk een CO2-leiding komen, vergelijkbaar met Ocap? Wellicht dat het PHTB (Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard), dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zich daar hard voor kan maken.

Marius Mans, gerberateler in Brakel