Het bestaande middelenpakket wordt snel minder de komende tijd; in die tendens zitten we al wat jaren, maar het gaat nu best hard. We zullen met nog meer biologie onze teelt tot een goed einde moeten zien te brengen. Dat is op zich prima maar dat lukt niet altijd zoals we zouden willen.
Ook biologie heeft het soms moeilijk in de kas. Door weersomstandigheden, maar mede omdat de biologie niet altijd actief genoeg is, om wat voor reden dan ook.
Als teler moet je wel de beschikking hebben over wat we groene middelen noemen, om een correctie bespuiting uit te kunnen voeren. Zodat de plaag die op dat moment heerst een tik krijgt en de bio overleeft. Vervolgens gaan we dan weer extra biologie uitzetten om de plaag verder aan te pakken. Dat is nu net waar het knelt. Op de groene correctiemiddelen zit ook een grote beperking; je mag ze soms maar een paar keer per jaar gebruiken. Dat is natuurlijk gewoon te gek voor woorden, we willen de gewassen tot een kwalitatief goed einde telen en daar horen groene middelen voor 100% bij.
Onlangs was er een delegatie van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Proeftuin Randwijk en biologische telersverenging Prisma in Den Haag om met een petitie aandacht te vragen voor een effectief middelenpakket om appels te kunnen beschermen tegen ziekten en plagen. Niet minder dan 8.000 handtekeningen werden in een lege gebaksdoos overhandigd, want zonder appels kun je geen appeltaart bakken. Ook werd gepleit voor een gelijk speelveld binnen Europa zodat elke lidstaat onder dezelfde voorwaarde fruit kan telen.
Een mooi voorbeeld waar de hele agrarische sector mee te maken heeft, een stukje bureaucratie is prima, maar dan wel voor alle landen in de EU.
André van Paassen, teeltmanager bij Arcadia Chrysanten in De Kwakel