Het EU-H2020 project EDEN-ISS heeft als doel het ontwerpen en testen van een kleine ‘plantfabriek’, om het gevriesdroogde dieet van astronauten met verse groenten te verrijken. Voor alles is getest voor de eerste Mars kolonisten, dient Antarctica als testfaciliteit voor de verre planeet.

De testfaciliteit wordt geassembleerd bij het Duitse Space Agency in Bremen en wordt in oktober vervoerd naar Antarctica. Eén van de personeelsleden gaat daar dertien maanden wonen met een kleine bemanning van in totaal negen, maar in de lange wintermaanden in totale isolatie.

Wij hebben geschikte gewassen geïdentificeerd. Dankzij experimenten in klimaatkamers in Wageningen zijn groeirecepten bepaald voor efficiënt gebruik van hulpbronnen. Er is zelfs een ‘handboek plantenteelt voor dummies’ geschreven en het team heeft ook de man in Antarctica getraind. Tijdens de missie verzendt de plantfabriek beelden en andere gegevens, die in Wageningen worden gebruikt om advies te geven. Op de foto een van de experimenten in klimaatkamers.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd