Ken je de spreuk: De energie van de geest is de essentie van het leven. Daaraan moest ik denken tijdens mijn marktbezoek aan Wroclaw en Warschau in de eerste week van maart. Normaal leg ik de marktbezoeken alleen of met een collega af. Deze keer had ik mijn vrouw en kinderen meegenomen op deze trip. Onder het motto: nooit te jong om te leren.

Wat een geweldig land dat Polen. En het mooiste is dat ze gek zijn op onze bloemen. Er zijn fantastische verkopen voor Valentijn geweest en zoals het er naar uitzag zou de verkoop voor Nationale Vrouwendag ook goed zijn. Geweldig, zowel voor mijn klanten als voor ons als kwekers.
Als je in Polen door een stad loopt, heerst er rust. Niet dat er weinig mensen op straat zijn, zeker niet. Toch ben je uit je eigen ‘systeem’ en ga je in rust over bepaalde zaken nadenken. Zo ook over het energievraagstuk waar geheel (ondernemend) Nederland voor staat. Zeker ook voor onze glastuinbouw gaat er een ongelofelijke transitie plaatsvinden. Het probleem is alleen dat we eigenlijk allemaal nog niet weten welke veranderingen er aan zitten te komen.

Als ik kijk tegen welke belemmeringen wij in de Bommelerwaard aanlopen, is dit gigantisch. Veel zaken pakken wij als kwekers collectief op. Denk hierbij aan collectieve rioolzuivering of de gezamenlijke aanpak van de CO2-leiding. Desalniettemin hebben wij echt een groot probleem: stroom!

De stroomvoorziening in de Bommelerwaard is niet up-to date. Heeft het netbedrijf zitten slapen of stijgen wij als kwekers wel erg hard met onze stroomafname? Het antwoord is afhankelijk van aan wie je deze vraag stelt. Wat mij wel duidelijk is geworden: ons teeltgebied heeft echt een probleem. Zodra er nieuwe energieoplossingen gericht op elektra komen, kunnen wij in de Bommelerwaard gewoonweg niet meedoen. Dit kan ons op termijn een enorme achterstand op gaan leveren. Nu is het hopen dat de politiek ons kan helpen en enige druk op uitbreiding van het stroomnet kan afdwingen. Al weet je met politiek nooit waar je aan toe bent. Of toch juist wel?

Polen maakt een enorme transitie door van kolen naar kernenergie in 2030. Nederland wil toch niet altijd het braafste jongetje van de klas zijn?

Evert van Helvoort.
Chrysantenteler in Brakel.

Gerelateerd