Met een druk op de knop is op 22 september 2015 de nieuwe kas van de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch geopend. De kas is volgens HAS-directeur Toine Hattink van de sector tuinbouw en akkerbouw ‘de modernste kas van Nederland’.

De kas geldt als een innovatieve praktijkleeromgeving met de nieuwste technieken op teeltgebied, die ingezet kan worden voor zowel onderwijs- als onderzoeksprojecten. HAS Hogeschool had al wel een kas, maar die was verouderd. De nieuwe kas beschikt over diverse nieuwe technieken, waaronder een hypermodern watergeefsysteem, een volledig klimaatsysteem en een afdeling met diffuus glas, een luchtbehandelingssysteem en verschillende wortelkoelsystemen. Daarnaast hebben alle afdelingen een hogedruknevelsysteem. Met het nieuwe complex biedt de HAS Hogeschool haar studenten de meest moderne faciliteiten voor onderwijs en onderzoek.

Onderwijs en onderzoek

De 1500 m2 grote kas is verdeeld in 4 teeltafdelingen en 3 onderzoeksafdelingen. In elke afdeling komt een andere teelt, waarop de uitrusting is aangepast. Dit maakt het mogelijk om op basis van projecten verschillende proeven en gewasonderzoek te doen. Deze projecten vloeien voort uit onderwijsprogramma’s van onder meer de opleidingen Tuinbouw en akkerbouw en Toegepaste Biologie, maar ook uit onderzoekstrajecten die met bedrijven uit de regio worden opgestart. De kas is niet alleen bedoeld voor HAS-studenten. Het is ook een praktijkfaciliteit waar studenten van andere instellingen welkom zijn en bedrijven terecht kunnen voor onderzoeksvragen.

Op dit moment doet de HAS bijvoorbeeld teeltonderzoek met The Greenery. Daarnaast wordt er samengewerkt met Philips aan de ontwikkeling van LED-gebruik in de teelt en met Priva als het gaat om nieuwe klimaatsoftware. Philips en Priva leverden ook een financiële bijdrage. Technokas, Stolze en Peter Dekker Installaties waren betrokken bij de bouw.

De kas kostte ongeveer twee miljoen euro, waarvan tweederde is betaald door de HAS. Het resterende deel komt van het ministerie van Economische Zaken.

Bron/foto: HAS Hogeschool.

Gerelateerd