Feest! Want mijn zwager trouwde eind september. Na een periode van voorbereidingen volgde eerst een gezellig vrijgezellenfeest, maar 27 september was de grote dag dan zover. Wij als ‘bijna Brabanders’ vonden het natuurlijk stiekem best wel spannend om eens richting Rotterdam een feestje te beleven. Wij met ons Brabants dialect moesten het toch wel opnemen tegen die Rotterdammers met hun uitgesproken mening. Althans, dat dachten wij maar niets is minder waar.

Na een mooie ceremonie vertrokken we naar een schitterende locatie aan de Maasboulevard. Tijdens het eten belandde ik van de ene in de andere verbazing. Allereerst die ontzettend indrukwekkende vracht-, container-, baggerschepen en olietankers die langskwamen. Maar mijn grootste verbazing was toch echt dat wij geen enkele boom aan de overkant van de Nieuwe Maas zagen. Grote chemische installaties waarbij ik zag dat er een enorme warmtevernietiging plaatsvond, hebben door de jaren heen de plaats ingenomen van mooie grote bomen die ons hielpen om tijdens warme periodes af te koelen in de schaduw.
Die nacht zagen wij ook hoe de grote chemische reuzen de omgeving oranje kleuren met het affakkelen van gassen.

Nu wil ik niet zeggen dat de glastuinbouwsector beter is dan deze grote chemische bedrijven, maar toch weet ik zeker dat wij als sector verder zijn met grote thema’s als emissieloos ondernemen, duurzame contacten met omgeving, energiebesparing en collectieve onderzoeken.
Wij als telers zijn de beroerdste niet, dus ik stel heel open de vraag: beste chemische bedrijven, hoe kunnen wij jullie helpen?

De dag na het feest keken mijn vrouw en ik elkaar aan en hadden dezelfde gedachte, wij gaan zo snel als mogelijk weer terug naar onze, mooie Bommelerwaard waar rust, ruimte en frisse lucht ons een geweldig leven geven. En ja, wij hebben op de Waal en de Maas dan niet die grote zeeschepen varen, maar zijn toch wel erg trots op het feit dat die Rotterdammers en Hagenezen ons water uit de Maas drinken, zuiver en lekker drinkwater.

Wij als ‘bijna Brabanders’ hebben natuurlijk wel laten zien wat een Brabants kwartiertje inhield en hebben de eindtijd van het feest bijna een uur kunnen oprekken. Toch is er een enorme verbroedering ontstaan tussen ons Brabanders en de Rotterdammers. Wij zijn gelukkig, vooral nu we weer thuis zijn.

Evert van Helvoort, chrysantenteler in Brakel