Sterk wisselende omstandigheden buiten zijn een kenmerk van dit jaargetijde. Dagen met veel zon maar ook donkere dagen wisselen elkaar af. De temperatuur kan al stijgen naar zomerse waarden, maar er zijn ook nog dagen van net 10ºC. Dit heeft een groot effect op de verdamping van de plant.

Je kunt in deze tijd niet blindvaren op het vast regeltje van: ‘drie keer de instraling zal wel kloppen’. Op de koude lichte dagen gaan de ramen net een stukje open en is de verdamping aanzienlijk kleiner dan op een dag met net zoveel licht en hoge temperaturen buiten. Alhoewel het licht gelijk is, verdampt het gewas op een koude dag aanzienlijk minder dan op een warme dag en is er dus water nodig om voldoende drain te realiseren. De hoeveelheid drain moet leidend zijn in alle waterstrategieën.

Dagelijks vochtgehalte controleren

Om dit goed op de rit te krijgen is het heel belangrijk dat er goed en consequent wordt gemeten. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit te controleren.  Weegschalen om een trend in het matgewicht te controleren, vochtgehalte meters om de stabiliteit van het vochtgehalte te controleren, maar ook handmatig meten met een drainemmer per handkraan is nog steeds geen overbodige luxe. Elke dag, maar ook op elk moment van dag, controleren en kijken of de hoeveelheid drain klopt.

Trager opstoken

Behalve de hoeveelheid water willen we ook weten wanneer we moeten starten en stoppen met watergeven. Hiervoor zijn weegschalen heel handig. De mat moet elke nacht minimaal 10% van zijn gewicht interen. Ook willen we in de morgen niet te laat of te vroeg weer op ons daggewicht zijn en daarmee de eerste drain realiseren. Dat moment ligt rond een uur of vier na zonsopgang en deze tijd verandert snel met het lengen van de dagen.
Dit jaar is er door het zuinige stoken op een groot aantal bedrijven een extra factor bijgekomen. Trager opstoken betekent dat de plant later actief wordt, dus start je later met de eerste beurt. Check dit elke dag!

Geen verassingen

Controleer ook met dezelfde regelmaat de EC en pH zodat ook hier geen verrassingen kunnen ontstaan. Met een dagelijkse meting kun je altijd direct ingrijpen als er wat verandert. Meten is weten. Op naar de zomer.

Tekst: Barend Löbker, Vortus