Het kerststerrenseizoen verliep goed en ook over de kerstrozen is Martin van der Velden uit Delfgauw niet ontevreden. De potgerbera’s nemen het weer over van de kerststerren in het warmste gedeelte van de kas en de wat minder warmte minnende agapanthus en buitengerbera’s nemen stukje bij beetje de plaats van de kerstrozen in. Van der Velden kijkt met spanning naar het komende jaar. De wereld rondom is volop in beweging. Of het nu om corona gaat, de gasprijs of de sterk groeiende economie. 

“We waren al een week eerder leeg dan andere jaren. De prijsvorming van de rode kerststerren was goed, die van de gekleurde kerststerren net iets beter”, vertelt Van der Velden. En dat komt goed uit, want het bedrijf heeft juist meer kleurtjes dan het gemiddelde: 65 tot 70% kleurtjes in plaats van 10%. Toch is de goede prijsvorming geen trigger om volgend jaar meer kerststerren neer te zetten. “We hebben er op ons bedrijf geen ruimte voor. Ondanks de goede prijsvorming is de kerstster nog steeds een plant die niet heel veel extra oplevert. Hij past goed naast de potgerbera’s, die we het grootste deel van het seizoen hebben.”

Goed helleborus seizoen

Het seizoen van Helleborus niger ‘Christmas Carol’ verliep goed, maar de planten bloeiden later dan gehoopt. De teler vermoedt dat dit komt door de warme septembermaand. Maar toen het eenmaal ging lopen, kwam het allemaal goed. “Nog ieder jaar is het zo dat de vraag groter is dan het aanbod.”
Een klein deel van de helleborusplanten wordt afgezet onder het duurzame submerk Feel Green van telersvereniging Decorum. Ook dit jaar worden deze duurzame planten mooi meegepakt. Er zit een hele lichte groei in dit marktaandeel.
Van de nieuwe lockdown ondervindt hij (nog) geen problemen. Relatief weinig producten blijven in Nederland en gaan vooral naar de rest van Europa. Als deze landen ook een lockdown overwegen, zal dit meer effect hebben.

Zuiniger met gas

Net als bij andere glastuinbouwbedrijven heerst hier ook onzekerheid over de nabije toekomst. “We hebben deels last van de gasprijzen. We hebben 30% vastgelegd. Alles daarbuiten is daggas. De afgelopen periode was het nog te behappen. Als we een echt koude winter krijgen, houd ik mijn hart vast”, vertelt de teler. En ook de dreiging van de afnemende leveringszekerheid van het gas, baart hem zorgen. Krijgt de glastuinbouw en in het bijzonder zijn bedrijf hier ook mee te maken?
Hij zal de komende periode in ieder geval zo zuinig mogelijk gaan telen. “Dat heeft dan vooral effect op onze snelheid van telen. Bij bijvoorbeeld rozentelers scheelt dit ook in het aantal takken. Alles wat ik plant, kan ik ook leveren, alleen later.”

Verrast door economische groei

Hij kreeg tot zijn verrassing ook te maken met tekorten op ander gebied: met zijn verpakkingsmateriaal. “Ik had afgelopen week nog een paar pallets met stapeldozen nodig. Deze waren niet leverbaar. Als je ze vorig jaar bestelde, stonden ze de volgende ochtend voor de deur. Nu kan ik ze pas over twee maanden krijgen. Dat heeft onder andere te maken met de toegenomen aankopen via webwinkels. Er is wel karton, maar dit gaat naar de verpakking van online bestellingen.”
Ook bij het bestellen van teelt- en decoratiepotten is het lastig. “De economie draait goed. Er wordt op het moment gigantisch veel geproduceerd. Grote fabrieken die PCR-plastic (post-consumer recycled) gebruiken voor de productie van allerlei goederen, trekken de markt leeg. Ook onze potten worden gemaakt van gerecycled plastic. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we potten in een bepaalde kleur gewoon niet kunnen kopen.”

Alert blijven

Van der Velden: “Normaal zouden we bang zijn dat de klant weg zou lopen. Nu is het: graag of niet. Iedereen heeft hetzelfde probleem. Maar het is wel spannend.”
Potgrond is nog geen probleem. Al stijgt de prijs wel door de toegenomen transportkosten.
Wordt hij dan niet somber van al deze vooruitzichten? “Voor het voorjaar zijn we vooral benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. We zetten gewoon de geplande aantallen op. Het nodige is al voorverkocht en gereserveerd. Iedereen heeft dezelfde problemen. Je moet alert blijven.”

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn