In de Autonomous Greenhouse Challenge worden proefkassen van WUR Glastuinbouw volledig automatisch en op afstand bestuurd.

De besturing is gebaseerd op computerprogramma’s die autonoom een slimme strategie voor gewasmanagement, bemesting en klimaatregeling uitzetten. Deze techniek maakt het straks mogelijk om overal ter wereld groenten te verbouwen van hoge kwaliteit en met een minimale inzet van grondstoffen en energie. De komende maanden zien we hoe vijf verschillende teams de balans tussen kosten en opbrengsten weten te optimaliseren, welk algoritme hierin het beste presteert en wat dan de bijhorende productkwaliteit en de energie-efficiëntie is.

De Challenge wordt gefinancierd door Tencent, het experiment gesponsord door LetsGrow.com (data-uitwisseling), Heliospectra (LED-belichting), Grodan (substraat en substraatsensoren), Axia Seeds (plantmateriaal) en KPN (4G-netwerk). Alle data zijn na het experiment openbaar toegankelijk. Wij faciliteren de Challenge en dat betekent in dit geval veel handwerk in de gewaswerkzaamheden en de oogst, maar ook nauwkeurig telwerk in meetveldjes om informatie te geven over de gewasontwikkeling.

Lees hier de eerste update vanuit de referentietelers Ted Duijvestijn en Kees Stijger.

Tekst: Feije de Zwart