In een eerste investeringsronde heeft PlantLab 20 miljoen euro opgehaald bij investeringsmaatschappij De Hoge Dennen Capital. Het bedrijf ontwikkelde een wereldwijd gepatenteerde technologie voor ‘vertical farming’, het op zeer efficiënte wijze verbouwen van groenten en fruit. Met de investering gaat het bedrijf indoor productielocaties openen in onder meer Nederland, de VS en op de Bahama’s.

PlantLab realiseerde in de afgelopen tien jaar een doorbraak met haar efficiënte technologie voor innovatieve stadslandbouw, die inmiddels wordt toegepast in een commerciële productielocatie in Amsterdam. Hierdoor kunnen dicht bij de consument op grote schaal verse groenten verbouwd worden, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Innovatieve oplossingen

“Deze investering stelt ons in staat om meer productielocaties te openen en onze technologie verder te vervolmaken”, zegt CEO Michiel Peters. “De groei van de wereldbevolking en de klimaatcrisis stellen de voedselproductie voor ongekende uitdagingen. We moeten ons voedsel duurzamer en efficiënter gaan verbouwen en dat vraagt om baanbrekende en innovatieve oplossingen.”
De productielocaties kunnen overal ter wereld staan, ook op onvruchtbare grond of midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij temperatuur-, vocht- en lichtregulatie uit tot hun volledige potentie, terwijl er 95% minder water nodig is. Licht komt van speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese. “Onze technologie maakt het mogelijk om overal ter wereld, dicht bij de consument te produceren. Hierdoor hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling”, aldus Peters.

Verschil maken

De Hoge Dennen is onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Ze investeerden eerder in online supermarkt Picnic, saladeproducent De Menken Keuken en in elektrische fietsenmerk QWIC.
CFO Jelle Roodbeen: “We denken dat vertical farming wereldwijd een verschil zal gaan maken. Gezonde en lekkere groenten worden op deze manier betaalbaar en voor iedereen bereikbaar en bovendien zeer duurzaam geproduceerd.”
Tegelijk met de investering versterken CFO Frank Roerink en CEO Michiel Peters het management, dat verder bestaat uit oprichters Leon van Duijn, Marcel Kers en John van Gemert. De onderneming heeft in Den Bosch zijn R&D-centrum, wereldwijd het grootste op het gebied van vertical farming. Er werken inmiddels meer dan 60 mensen.