Energiebesparing, klimaatbeheersing en Het Nieuwe Telen stonden centraal in het februarinummer van Onder Glas. Na de pioniers passen steeds meer volgers elementen toe van Het Nieuwe Telen.

Dat leeftijd geen belemmering is voor het doorvoeren van teelttechnische vernieuwingen, bewijst komkommerteler Han van der Helm. De markante teler uit Nootdorp kiest er dit seizoen voor om actiever te schermen. Doel is het gasverbruik terug te dringen.

Doek eerder sluiten

“Momenteel verbruiken we 40-41 m3/m2, daar wil ik nog 5 m3 vanaf hebben.” Van der Helm kiest ervoor om het scherm ’s avonds eerder te sluiten. Het doek gaat momenteel al om 17.30 uur dicht, in plaats van 21.00 uur. “Dat lijkt nu ook in het gewas zijn vruchten af te werpen”, zo luidt zijn voorzichtige conclusie. “Toevallig zeiden we vandaag tegen elkaar dat de komkommers sneller lijken te groeien.”

Afstappen van teeltroutines

Hoewel hij de 60 al is gepasseerd staat Van der Helm nog steeds open voor vernieuwingen in de teelt. “Het blijft interessant om te vernieuwen. Ik ga nog zeker drie jaar door, dan ben ik 66, maar ik wil die jaren nog wel nieuwe dingen blijven ontdekken.” De energiebesparing gaat de teler stap voor stap beoordelen dit seizoen. “Je moet afstappen van de teeltroutines in je hoofd, dat is best bijzonder. Maar je bent nooit te oud om te vernieuwen.”

Tekst: Roger Abbenhuijs