Met het juiste teeltconcept is het mogelijk om vanaf december tot eind juni te oogsten van een junidrager én de productiepieken af te vlakken. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de aardbeienproef onder LED-belichting in Horst. Praktijkrijp is het concept echter nog niet. Daarom wordt komend seizoen een grotere proef opgezet.

De proef bij het Delphy Innovative Soft Fruit Centre (ISFC) omvat 200 m² en bestaat uit 7 junidragende rassen. Om een goede vergelijking te kunnen maken, werden in de randrij 4 doordragende rassen geplant.
“De planten worden geteeld onder LED-belichting. Het spectrum varieert gedurende de dag”, legt ISFC-manager Bart Jongenelen uit. “Het idee was dat we de planten op deze manier zouden kunnen ‘foppen’: ze ervaren een korte dag, terwijl een lange dag wordt belicht. Aangezien junidragers trossen aanleggen bij een korte dag, houden we ze op deze manier in bloemaanleg. En blijven ze dus ook langer in productie. Dit principe is bedacht door Plant Lighting en zij hebben dit ook getest, onder de vlag van het programma Kas als Energiebron. Wij zijn vervolgens aan de slag gegaan om dit principe te vertalen naar een teeltconcept. We voeren de proef uit in samenwerking met Signify, NIAB-EMR, Fresh Forward Breeding, Flevo Berry en Plant Sciences Europe. Ook de innovatiepartners van ons onderzoekscentrum zijn aangesloten.”

8 kilo per vierkante meter

De proef verliep tot nu toe naar wens: van de junidragers die eind september werden geplant, konden al in week 48 en 49 van 2021 de eerste vruchten worden geoogst. “Dat is best bijzonder, vooral omdat het om verse planten ging. Deze startten pas begin september met de bloemaanleg”, zegt Jongenelen. “Bij de best presterende rassen − dat zijn vooral rassen met een lage koudebehoefte − hebben we tot nu toe 8 kilo per vierkante meter kunnen oogsten. Dat is heel netjes. En nog steeds zien we volop bloei en nieuwe trossen. Waarschijnlijk kunnen we tot eind juni doorplukken. Daarmee rekken we de productieperiode dus fors op; normaal gesproken kun je slechts acht weken oogsten van een junidrager die in het najaar is geplant. Ook weten we de productiepieken op deze manier af te vlakken, wat voordelen biedt qua arbeid.”

Scherpe randen

Jongenelen benadrukt dat niet alleen het variabele LED-spectrum het verschil maakt. Het gaat om een compleet ander teeltconcept. “Ook het planttype, de voeding, het klimaat, et cetera zijn onderdeel van het succes. Maar er zitten nog wel scherpe randen aan, we hebben nog het nodige te optimaliseren. Daarom gaan we de proef komend seizoen verder opschalen. Hierbij willen we de rassenkeuze verder finetunen en nog beter inzichtelijk krijgen aan welke knoppen we precies moeten draaien. Maar hoe dan ook: de eerste resultaten zijn veelbelovend.”

Tekst: Ank van Lier, beeld Vidiphoto