Half december werd op de Keukenhof de Extractenbibliotheek van het Plantencentrum Plantenstoffen in gebruik genomen. Dit is een bibliotheek van ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen.

Planten bevatten een schat aan nuttige stoffen. In een enkele plant kunnen wel 15.000 tot 30.000 verschillende stoffen zitten. Toch wordt deze rijke bron onvoldoende aangesproken, omdat er weinig informatie beschikbaar is over deze plantenstoffen. Het Kenniscentrum Plantenstoffen wil hier verandering in brengen. Daarvoor is inmiddels een database aangelegd van 2.240 extracten van verschillende plantmaterialen (bladeren, stengels, wortels, bollen, knollen etc.) van 1.300 verschillende plantensoorten uit de Nederlandse tuinbouw, inclusief informatie over o.a. eetbaarheid, bio-activiteit, toxiciteit, traditioneel gebruik en wetgeving.

Met de Extractenbibliotheek heeft het Kenniscentrum Plantenstoffen een platform gecreëerd waar verschillende partijen kennis van plantenstoffen kunnen ontwikkelen en inzetten voor innovaties. Door plantenextracten te screenen en te onderzoeken kunnen stoffen worden gevonden voor nieuwe toepassingen. Het eerste succes is al geboekt: in een plant die in de Nederlandse tuinbouw wordt geteeld is een bestanddeel gevonden dat kan worden gebruikt om de schimmelziekte Fusarium bij tulpen te bestrijden.

Inhoudsstoffen

In de gewassen die in de Nederlandse tuinbouw worden geteeld, gaat het om een totaal van 100.000 tot 200.000 verschillende inhoudsstoffen. Van deze inhoudsstoffen zijn de structuur en de werking nog grotendeels onbekend. Deze stoffen kunnen mogelijk met succes worden ingezet in de farmaceutische industrie, de agrochemie, in cosmetica, als kleur-, geur- en smaakstoffen, voedingssupplementen of als toevoegingen aan veevoer. Er wordt al samengewerkt met de Franse Cosmetic Valley aan de ontwikkeling van nieuwe cosmetische toepassingen, zoals geurstoffen. Ook met de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie wordt inmiddels samengewerkt.

Kennisinstellingen profiteren van de Extractenbibliotheek door de extracten te gebruiken voor toegepast en fundamenteel onderzoek. Dit zal resulteren in nieuwe toepassingen en innovaties. Met de kennis die de Extractenbibliotheek zal opleveren, kunnen telers en veredelaars zich ontwikkelen tot leveranciers van hoogwaardige stoffen, verwacht het Kenniscentrum Plantenstoffen.

De Extractenbibliotheek werd op 14 december officieel geopend door Adrie Bom-Lemstra, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland voor het CDA.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen. Foto: Mario Bentvelsen.