Op woensdag 7 november zijn bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk klimaatcellen voor daglichtloos telen in gebruik genomen. Onderzoekster Lisanne Helmus-Schuddebeurs heeft de eerste tomaten- en komkommerplanten in de cellen geplaatst. Het onderzoekscentrum wil meer plantfysiologische kennis opdoen.

De faciliteit bestaat uit twee klimaatcellen, waarin onderzoekers ieder vier lichtrecepten kunnen uittesten. In de eerste teelt hebben zij gekozen voor jonge tomaten- en komkommerplanten. “We willen onderzoeken hoe deze planten in hun eerste groeifase reageren op de verschillende lichtrecepten”, vertelt Helmus.

Extra verdieping onderzoek

De klimaatcellen staan in de centrale ontvangstruimte van het onderzoekscentrum en zijn afgelopen zomer gebouwd door Certhon. Door kleine ramen kunnen bezoekers zien welke gewassen er in staan en hoe de proefopstelling is. “Onze doelstelling is om met deze cellen meer fysiologische kennis op te doen, die we weer kunnen gebruiken voor onze kasteelten. Daarnaast willen we ook kijken naar geschikte toepassingen voor daglichtloos telen”, licht de onderzoekster toe.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd